Zonhoven heeft na 200 jaar zijn authentieke vlag terug: "Lange zoektocht naar de juiste vlag"

Bij het begin van de nieuwe legislatuur kondigde burgemeester Johny De Raeve (Open VLD) van Zonhoven aan dat hij de authentieke vlag van Zonhoven terug wilde. Die zoektocht heeft langer geduurd dan gedacht maar vanaf nu zal de oorspronkelijke vlag van 1838 opnieuw aan de vlaggenmasten in de gemeente wapperen. 

"Het was niet makkelijk om te achterhalen wat de authentieke vlag was van Zonhoven", vertelt burgemeester Johny De Raeve. "We hadden vlaggen uit de jaren 80 en uit de jaren 50, maar dat waren niet de oorspronkelijke vlaggen. We zijn daarom terug moeten gaan tot 1838 toen iedere gemeente een vlag moest kiezen. We hebben deskundigen ook om advies gevraagd om te weten welke vlag de authentieke was." 

Creatievelingen hebben met de vlag van Zonhoven hun eigen ding gedaan maar zijn telkens meer weggegleden van de werkelijkheid

Johny De Raeve

"Het verschil met de vorige vlag is duidelijk", gaat burgemeester De Raeve verder. "De zon op de vlag die we de laatste tijd gebruikten, had echt stralen. Maar bij de authentieke Zonhovense vlag zijn de vakken tussen die stralen opgevuld en in het midden van de zon staat er een gelaat afgebeeld. Een gele zon op een blauwe achtergrond, dat is onze oorspronkelijke vlag en die zullen we nu zo snel mogelijk aan alle vlaggenmasten omhooghijsen", besluit de burgemeester. 

Meest gelezen