Radio 2

“Gazette van Oud Geweld & Jonge Dozen”: aandenken aan samenwerking tussen jongeren en bejaarden

In woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper werd gisteren de “Gazette van Oud Geweld & Jonge Dozen” uitgedeeld. Dat is een aandenken aan een samenwerking tussen Huize Zonnelied en het Yper Museum. De inwoners van het woonzorgcentrum gingen samen met jongeren van Het Voorlopig Bewind op uitstap naar het museum.

Jongeren en bewoners van woonzorgcentra vinden moeilijk hun weg naar het museum. Daarom sloegen woonzorgcentrum Huize Zonnelied en het Yper Museum de handen in elkaar met het project “Oud Geweld & Jonge Dozen”. De inwoners van het woonzorgcentrum gingen samen met de jongeren van Het Voorlopig Bewind naar het museum om elkaar en het museum beter te leren kennen.

Unieke ervaring

“Het is een nieuw project. Het zijn niet gewoon jongeren die met ouderen door een museum gaan, maar het is een echt één op één verhaal”, vertelt Wouter Sinaeve, educatief medewerker van het Yper Museum. “Het is een persoonlijk contact tussen twee mensen. Het is de eerste keer dat we met deze doelgroep werken. In het verleden hebben we al samenwerkingen gehad met mensen uit de gevangenis en een psychiatrisch ziekenhuis.”

“We wilden de ervaringen op een of andere manier weergeven. Je kan erover vertellen, maar we wilden een neerslag met de ervaringen van iedereen. Een gazette leek het ideale format om alles samen te brengen. In de eerste plaats is de gazette er voor de bewoners van het woonzorgcentrum, maar we gaan ze ook in de bib en andere woonzorgcentra leggen.”

Ze dachten ons iets bij te brengen, maar ze leerden ook van ons
Céleste Desmadryl, 90-jarige bewoonster van woonzorgcentrum Huize Zonnelied

Een van de deelnemers van dit unieke project is de 90-jarige Céleste Desmadryl. “Ik heb al veel musea bezocht, maar dit was speciaal. Het was een unieke beleving, omdat we die jongeren mee hadden. Ze dachten ons iets bij te brengen, maar ze leerden ook van ons omdat ik ook veel wist.” 

Ook de 18-jairge Nina ging op pad met een van de bewoners. “De gazette is een leuk aandenken aan deze dag. Het is leuk dat we het op papier allemaal kunnen herbeleven. Ik ging op pad met Noëlla, maar ze had nu haar leesbril niet bij, dus ik heb het artikeltje over ons moet voorlezen voor haar.”

Meest gelezen