Abdij Herkenrode verrijkt met relax-o-meter: “Ontspannen staat centraal”

Aan de Abdij van Herkenrode is vandaag een relax-o-meter uitgerold. Dat is een project van twee studenten sportwetenschappen van de KU Leuven in samenwerking met stad Hasselt. Langs de wandelpaden van de abdij staan er paaltjes, uitgerust met QR-codes. Die moet je scannen om de ontspanningsoefeningen te kunnen doen. 

De bedoeling van het project is 'tot rust komen'. Dat zegt ook Giete Philips, een van de studenten die het project mee opzette: “Ontspannen staat centraal, zeker hier, in combinatie met een mooie wandeling. Maar de oefeningen zijn zeker ook interessant om thuis te doen.”

Sam Weyns van de Sportdienst van Hasselt beaamt dat: “Dankzij de relax-o-meter kunnen wandelaars een extra dimensie geven aan hun wandeling, door ook met mindfulness en mentaal welzijn bezig te zijn.”

Zonder zweet

De relax-o-meter doet denken aan de fit-o-meter, waarbij er een aantal toestellen in open lucht zijn geplaatst om aan fitness te doen. Weyns geeft aan dat er toch een verschil is: “Het is hier niet de bedoeling dat de mensen nat van het zweet thuiskomen, maar wel dat een rustige wandeling een meerwaarde krijgt door aandacht voor het mentale welzijn en stretching.”

De passanten die het project al hebben ontdekt, zijn alvast lovend. “Het is heel ontspannend. Ik ga dat zeker nog doen, ook met vriendinnen”, zegt een vrouw.

Je kan de relax-o-meter op twee wandelroutes uitproberen. De korte route is 1,2 kilometer en brengt je langs drie oefeningen, de lange is 3,6 kilometer en brengt je langs zes oefeningen.

Meest gelezen