JaCZhou Jiaqing

Baby in Kortrijk krijgt vervangmiddel voor heroïne van vader binnen en belandt in coma

In Kortrijk is een baby van enkele weken oud in een coma beland, nadat hij in aanraking was gekomen met Subutex. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan VRT NWS. De vader gebruikte dat middel om af te kicken van zijn heroïneverslaving. De man werd opgepakt op verdenking van opzettelijke toediening van een giftige stof, maar is intussen vrijgelaten. De baby is niet meer in levensgevaar.  

Een maand geleden werden de hulpdiensten in Kortrijk opgebeld door een vader wiens baby niet meer reageerde. De baby werd naar het ziekenhuis afgevoerd en belandde in een coma. Uit onderzoeken bleek dat het kindje vergiftigd was. De papa, een (ex)heroïneverslaafde, werd opgepakt.

De dertiger uit Kortrijk vertelde de politie meteen dat hij "Subutex" nam. Dat is een middel dat erkend is als vervangmiddel voor heroïne. De man gebruikte het om af te kicken.

3 mogelijke verklaringen

Volgens de advocaat van de man, Bram Elyn, gaf zijn cliënt drie mogelijke verklaringen hoe de baby in aanraking is kunnen komen met het middel. "De vader brak zijn pilletjes altijd. Hij wilde maar een kleine hoeveelheid tegelijkertijd van die drugsvervanger innemen. Hij deed dat boven het flesje. Een eerste hypothese is dus dat die kruimels in het flesje zijn gevallen", aldus Elyn. 

"Een tweede hypothese is dat er nog restanten van het pilletje aan zijn handen zouden plakken, en zo in aanraking zijn gekomen met het flesje. Een derde en laatste piste is dat hij het kind kusjes gaf, vlak nadat hij Subutex had ingenomen. 

Opzettelijk toedienen van een giftige stof

De man werd aanvankelijk opgepakt op verdenking van het opzettelijk toedienen van een giftige stof. Maar die kwalificatie veranderde in de loop van het onderzoek. "Wij hadden bijkomend onderzoek gevraagd aan de onderzoeksrechter. Daarop werd een toxicoloog aangesteld. Volgens haar kon de hoeveelheid Subutex aangetroffen in het lichaam wel degelijk via de handen van man en zo in de mond van de baby in het lichaam terecht gekomen zijn."

Daardoor zakte de kwalificatie uiteindelijk naar onopzettelijke toediening van een giftige stof. "Uit verder onderzoek kon niet bevestigd worden dat de man het middel opzettelijk had toegediend of nalatig is geweest en dus werd hij na enkele weken vrijgelaten", zegt Tom Janssens van het parket van Kortrijk.

Verontrustende opvoedingssituatie

Omdat de baby een tijdlang in levensgevaar was, werd ook een jeugdrechter ingeschakeld. "Die heeft een procedure voor een verontrustende opvoedingssituatie opgestart", aldus Elyn. "Mijn cliënt moet nu enkele voorwaarden naleven. Zo mag hij niet langer alleen zijn met zijn kind." 

De baby is intussen niet meer in levensgevaar en weer thuis. 

Meest gelezen