Bedenker van woord “Smurf” krijgt gedenkplaat aan huis in Herne

Armand van Raalte, de bedenker van het Nederlandse woord “Smurf”, krijgt een ereplaatje aan het huis in Herne waar hij jarenlang woonde. Armand werkte als vertaler bij de uitgeverij Dupuis die de strips van de Smurfen uitgeeft. De gemeente Herne wil hem nu eren.

Armand van Raalte werd in 1931 geboren in Nederland, maar verhuisde naar Herne in het Pajottenland. Armand werkte als vertaler bij de uitgeverij Dupuis, die de strips van “Les Schtroumps” uitgeeft. Eind jaren 50 vertaalde hij het woord “Schtroumpf” naar het Nederlandse “Smurf”. Armand stierf in 1967.

“Hij heeft de Nederlandse naam van de Smurfen uitgevonden”, vertelt zijn dochter Lucie van Raalte bij Radio2. “Dat was niet gemakkelijk want die naam moest ook vervoegd kunnen worden. Hij moest kunnen “Smurfen”. Het heeft toch even geduurd om het juiste woord te vinden.”

Trots

Lucie was zelf tiener toen haar vader de naam bedacht. “Hij praatte nooit veel over zijn werk. Nu kent iedereen natuurlijk dat woord, en nu misschien zelfs meer dan vroeger. Ik ben heel trots op mijn vader, hij was heel verstandig en kon goed vertalen. Jammer genoeg is hij te vroeg overleden en heeft hij het grote succes van de Smurfen niet meer meegemaakt.”

De gemeente Herne plaatst, om Armand te eren, een gedenkplaat op de gevel van zijn huis in de Kerkstraat. “Dat is iets blijvends, ik vind het een mooi gebaar van de gemeente dat ze dat niet vergeten zijn”, zegt Lucie.  

Meest gelezen