2022 Getty Images

Na ophefmakende getuigenis over bestorming op Capitool: "Meer en meer materiaal voor strafzaak tegen Donald Trump"

De extra getuigenis van Cassidy Hutchinson, gewezen stafmedewerker van toenmalig Amerikaans president Donald Trump, zindert na. Hutchinson schetste een niet al te fraai beeld van Trump en zijn rol in de aanloop naar en tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. "Deze getuigenis sloeg in als een bom. Meer en meer blijkt dat justitie een strafzaak zou kunnen bouwen rond Trump", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Explosief. Zo zou je de extra hoorzitting van de onderzoekcommissie in het Amerikaanse Congres naar de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar kunnen noemen. De zitting werd gisteren in allerijl nog bijeengeroepen en was opgehangen aan de getuigenis van Cassidy Hutchinson, een voormalig medewerkster van Mark Meadows, de toenmalige stafchef van het Witte Huis onder Donald Trump.

Wat gebeurde er op 6 januari 2021?

Op 6 januari 2021 moest het Congres, het Amerikaanse parlement, de verkiezingsoverwinning van Joe Biden officieel bekrachtigen. Daarover bestond bij toenmalig president Donald Trump én diens aanhangers zeer grote wrevel en frustratie, volgens hen was er sprake van bedrog. Duizenden Trump-supporters waren op 6 januari naar Washington getrokken voor een manifestatie. Het kwam tot een bestorming van het Capitool. Vier mensen kwamen om, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Meer dan honderd mensen raakten gewond.  

Cassidy Hutchinson was erg nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het kabinet van Trump, haar kantoor was maar enkele deuren verwijderd van dat van de Oval Office, het kantoor van de president. Ze schetste een niet al te fraai beeld van de gang van zaken in de aanloop naar en op 6 januari.

Volgens Hutchinson waren Donald Trump en zijn entourage er zich al dagen voor de beruchte bestorming bewust van dat het op 6 januari heel erg uit de hand kon lopen, maar lieten ze begaan. Ook toen de veiligheidsdiensten waarschuwden voor mogelijk geweld, grepen ze niet in. Trump zou ook hebben geweten dat een massa aanhangers gewapend waren met messen, geweren en ander militair materiaal, maar dat deerde hem niet. Hij zou zelfs hebben gezegd dat metaaldetectoren die verborgen wapens moeten opsporen, weggehaald moesten worden, "omdat ze hem toch niet viseerden".

"Cassidy Hutchinson kwam met allerhande revelaties, wat ze hier in Amerika bombshell revelations noemen. Dat zijn getuigenissen die inslaan als een bom", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Videospeler inladen...

Een van de meest opvallende fragmenten uit de getuigenis van Hutchinson, is dat Donald Trump zélf naar het Capitool wilde gaan om de manifestatie van zijn aanhangers bij te wonen, koste wat het kost. Veiligheidsdiensten probeerden hem van dat idee af te brengen, maar dat sloeg hij in de wind. Toen een veiligheidsagent in de auto weigerde om hem naar het Capitool te laten rijden, zou Trump zo woedend  geworden zijn, dat hij de agent wegduwde en het stuur greep om de chauffeur te dwingen naar het parlement in plaats van het Witte Huis te rijden.

BEKIJK - Cassidy Hutchinson vertelt hoe Donald Trump naar het stuur van de auto greep om de chauffeur te dwingen naar het parlement te rijden in plaats van het Witte Huis:

Videospeler inladen...

Hoe betrouwbaar is de getuigenis?

Veel van de dingen die Cassidy Hutchinson vertelde, heeft ze van andere bronnen. Hoe betrouwbaar is die informatie? "Hutchinson was een topmedewerkster van Trumps kabinet in het Witte Huis", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Als assistent van stafchef Mark Meadows had ze toegang tot heel veel informatie. Ze hoorde veel, ze zag veel. Voor ze assistent van Meadows werd, was ze al de verbindingspersoon tussen de stafchef en het Congres."

"Je merkt dat nu geprobeerd wordt om haar getuigenis te ondermijnen. Trump zegt dat ze jaloers is omdat ze niet in zijn staf opgenomen werd die meeging naar Mar-a-Lago. Hij en zijn entourage noemen haar eigenlijk een minkukel, een soort koffiemadam en veredelde receptioniste."

"Donald Trump en zijn entourage proberen de geloofwaardigheid van Cassidy Hutchinson naar beneden te halen", merkt VS-correspondent Björn Soenens.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe moet het nu verder?

Wat nu? "Eigenlijk zouden er geen hoorzittingen meer zijn. We staan vlak voor de nationale feestdag op 4 juli, het parlement gaat in vakantie tot en met 12 juli. Daarna zou de onderzoekscommissie opnieuw samenkomen om eindconclusies te formuleren. Dat zou moeten gebeuren voor het einde van het politieke seizoen, de tussentijdse Congresverkiezingen in november", zegt Soenens.

"Maar er duikt meer en meer materiaal op waarmee een strafzaak tegen Donald Trump zou kunnen worden opgezet. Er zijn zoveel bombshells, zoveel bewijzen met sms'en en documenten in het hele onderzoek. Bovendien zijn er bij de Republikeinen kandidaten die zich warmlopen voor de presidentsverkiezingen in 2024. Dit geeft Trumps tegenkandidaten voer om hem voorbij te steken, omdat hij toch aangeschoten wild is door de onthullingen."

Meest gelezen