HANS PUT

Buurtbewoners protesteren tegen plannen voor nieuwe verkaveling op be-MINE 

In Beringen was er gisterenavond een protestactie tegen de plannen voor een nieuwe verkaveling op be-MINE. Op het voormalige houtpark van de steenkoolmijn zouden 44 huizen gebouwd worden. Buurtbewoners vrezen voor overlast. Uit protest gooiden ze al hun vuilniszakken op een hoop.

"We wonen hier in nu in een rustige doodlopende straat, maar dit gaat een toegangsweg worden naar 44 huizen", vertelt Mario Hanssen van het buurtcomité. "Op het einde van de straat zou er ook een ondergronds containerpark worden aangelegd. Vandaar onze ludieke actie, met de vuilniszakken."

Vorige week was er een zogenaamde "brainstormweek" over de toekomst van Beringen-Mijn. Daar kwamen ook de bezorgdheden van de buurtbewoners aan bod. Maar de leden van het actiecomité zeggen dat ze nog meer vragen hebben dan voordien. 

HANS PUT

De ontwikkeling van de mijnterreinen en de restauratie van het erfgoed kosten heel veel geld. be-MINE gaat daarom op zoek naar inkomsten, onder meer door een verkaveling van het voormalige houtpark.  De eerste verkavelingsplannen werden na veel protest van de buurtbewoners en organisaties on hold gezet. De nieuwe directeur van be-MINE, de voormalige stadsambtenaar Pieter Vandergraesen, moet nu een nieuw plan uitwerken. 

Meest gelezen