Nieuwsuur (NOS)

Minister Zuhal Demir (N-VA) streng voor grimmig boerenprotest in Nederland: "Onaanvaardbaar in democratie"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt de manier waarop de boeren in Nederland protesteren tegen het stikstofbeleid "onaanvaardbaar in een democratie". Dat heeft ze gezegd in het Nederlandse programma "Nieuwsuur".  De minister begrijpt dat boeren in Vlaanderen en Nederland boos zijn, maar stelt dat de maatregelen nodig zijn om een vergunningenstop te vermijden en dat ook "Nederland zijn deeltje moet doen".  

De Nederlandse en de Vlaamse boeren zijn allesbehalve enthousiast over de plannen van hun regeringen om de stikstofuitstoot naar beneden te krijgen. Protestacties volgen elkaar op en in Nederland liep dat dinsdag helemaal uit de hand. De boeren trokken opnieuw naar het huis van de Nederlandse minister van Stikstof, waar ze een tank met vloeibare mest leegden. Onderweg vernielden ze een politieauto. 

Bij ons verlopen de protesten een stuk gemoedelijker, maar het thema blijft ook in Vlaanderen een heet hangijzer. Een reden voor het Nederlandse programma "Nieuwsuur" om onze bevoegde minister, Zuhal Demir (N-VA), uit te nodigen in de studio. "Ik wil duidelijk stellen dat wat we hier in Nederland gezien hebben hallucinant is", stak Demir van wal. 

De minister noemt de manier waarop de Nederlandse boeren gisteren protesteerden "onaanvaardbaar in een democratie". "In een democratie mag je van gedachten wisselen, mag je boos zijn ook, maar er zijn grenzen. Een minister thuis opzoeken waar ook kinderen zijn, parlementsleden die hun werk niet meer kunnen doen, bedreigingen en intimidaties. Sorry, maar dat hoort niet thuis in een democratie."

BEKIJK - "We moeten duidelijke grenzen stellen", zegt Demir bij de Nederlandse collega's van "Nieuwsuur":

Videospeler inladen...

Geen olie op het vuur gooien

Demir begrijpt dat de landbouwers boos zijn, "maar we zien ook wel dat die oprechte boosheid wordt aangewakkerd door soms doelbewuste desinformatie". Dat kon de minister naar eigen zeggen zelf ondervinden toen ze in Vlaanderen op verschillende plaatsen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering ging uitleggen. 

"Ik stel vast dat heel veel landbouwers zeggen dat er geen plek meer zal zijn voor hen in Vlaanderen. Jawel, er gaat plek zijn, maar we gaan jullie meenemen in de transformatie naar duurzame landbouw", geeft ze als voorbeeld. "Dat is olie op het vuur gooien, terwijl we net water op het vuur moeten gooien. We moeten de rust terugbrengen en doen wat we moeten doen: maatregelen nemen om stikstof te reduceren. Wat is het alternatief?"

Waarover gaat dit?

Er wordt in Vlaanderen en Nederland te veel stikstof uitgestoten. Dat is slecht voor de natuur en de mens. Een groot deel van de schadelijke stikstof is afkomstig uit de landbouw. Daarom namen de Nederlandse en Vlaamse regering maatregelen. 

In het Vlaamse stikstofakkoord staat onder meer dat de 41 grootste vervuilers moeten stoppen tegen 2025 en dat de varkensstapel tegen 2030 met 30 procent moet verminderen.

Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden. Daar wordt met een regiogebonden aanpak gewerkt die de lokale besturen moeten uitwerken. 

Algemeen belang

"Als beleidsmaker moet je ook maatregelen nemen die het algemeen belang dienen", verdedigt de minister haar beleid. Ze verwijst naar een vergunningenstop die dreigt als er niets gedaan wordt. "Dat betekent dat er niets meer kan vergund worden in Vlaanderen. Niet meer voor de landbouw, niet meer voor de bedrijven of de industrie. Het land gaat dan op slot, de economie valt stil. Die economie is onze welvaart. Dat is mijn verantwoordelijkheid."

Zo'n vergunningenstop moeten Vlaanderen en Nederland samen vermijden, vindt Demir. "Nederland moet ook zijn deeltje doen want we hebben natuurlijk grensgemeenten waar stikstof geïmporteerd wordt. Iedereen moet voor zijn eigen deur vegen. En daarnaast moeten we vooral onze rug rechten en doorgaan met de maatregelen die we moeten nemen. Als we het nu niet doen, gaan we beloftes maken aan onze boeren die we niet kunnen waarmaken", besluit ze.

Meest gelezen