Een deugddoend dutje op een stapelbed in economy class: binnen 2 jaar kan het bij Air New Zealand

Languit vliegen op een bed in economy class, tegen 2024 kan het bij Air New Zealand. Na 5 jaar sleutelen en schaven is de Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij zo goed als klaar om zijn "Skynest"-slaapcompartimenten aan te bieden op lange vluchten zonder tussenstop.

Zeventien uur lang opgevouwen zitten in economy class is voor niemand een pretje. Air New Zealand speelde al een tijdje met het idee om daar iets op te verzinnen. Twee jaar geleden al kwam de luchtvaartmaatschappij met een concept op de proppen: de SkyNests. Dat zijn vliegtuigzetels in de vorm van "lie flat-pods" of stapelbedden waarin je plat ligt tijdens je vlucht. 

Het bedrijf is er nu zeker van: in het hoogseizoen van 2024 zullen die er ook echt zijn. De vliegtuigbedden van de toekomst zijn volledig vlak en bestaan uit matrassen met verkoelende kussens en beddengoed. Ze zullen gesitueerd zijn aan de achterkant van het vliegtuig.

Bekijk hier hoe de SkyNest eruitziet:

Voor het eerst in economy class

Bedden in een vliegtuig zijn op zich geen vernieuwing. In de duurdere business class kan je ze nu al vinden. In economy class daarentegen bestond er tot nu enkel het ‘sleepers row’-concept. Je krijgt hierbij de optie om een volledige rij van drie of vier zitjes te boeken zodat jij - en een eventuele reisgezel - liggend een dutje kunnen doen tijdens je vlucht. 

Sleepers row bij Air New Zealand

Volwaardige ligbedden in economy class zijn dus een vernieuwing, maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast. De SkyNests zijn niet inbegrepen in de prijs van een economy ticket, en je boekt je stapelbed slechts voor een sessie van vier uur. Dit is volgens de luchtvaartmaatschappij de duurtijd voor een passagier om twee volledige slaapcycli te doorlopen, met wat extra tijd om tot rust te komen en weer wakker te worden.

Prijskaartje

Vliegtuigen bestemd voor langere vluchten zullen over zes van deze stapelbedden beschikken. Na elke slaapsessie heeft het cabinepersoneel een half uur de tijd om de slaapplek te ontsmetten, de ramen te poetsen en het beddengoed te vervangen voor een volgende gast.

Hoeveel een dutje in zo’n SkyNest precies zal kosten, ligt nog niet vast. Mogelijk lopen de kosten op naar gelang de vraag of de timing van de vlucht. Zeker is wel dat de pods voorlopig enkel beschikbaar zullen zijn op Air New Zealand’s langste vluchten zonder tussenstop. Je zal dus een vlucht van of naar Nieuw-Zeeland moeten boeken voor je eigen stapelbed in de lucht.

Meest gelezen