BELGA/VERGULT

Inflatie stijgt verder door naar 9,65 procent: naast energie is ook voeding een van de grote boosdoeners

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoeveel duurder het leven wordt, bedroeg in juni maar liefst 9,65 procent. Dat is - nog maar eens - het hoogste peil in 40 jaar. Naast energie weegt de laatste maanden ook voeding almaar meer op dat cijfer.

8,31 procent in april, 8,97 procent in mei en deze maand al 9,65 procent: de inflatie, het cijfer dat aangeeft hoeveel duurder het leven is geworden, doet er elke maand een fikse lap bovenop. Intussen zitten we op het hoogste niveau sinds oktober 1982.

Net zoals de voorbije maanden heeft dat voor een heel groot deel te maken met de energieprijzen. Die zijn sinds juni vorig jaar 55,99 procent duurder geworden. Energie staat voor zowat de helft van de totale stijging van de levensduurte. Specifiek voor aardgas is de prijs op een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Voeding

Maar de voorbije maanden zijn ook de voedingsprijzen sterk gestegen. Voeding is nu al 8,44 procent duurder dan vorig jaar. Vooral brood, oliën, zuivel, granen en vlees stijgen in prijs. Boter bijvoorbeeld kost nu al een vijfde meer dan een jaar geleden. Frituurolie klokt af op een prijsstijging van bijna 30 procent.

Zijn er dan ook dingen goedkoper geworden? Toch wel. Onder meer consumentenelektronica als televisies, software en smartphones zijn betaalbaarder dan vorig jaar. Verder is ook kledij licht in prijs gedaald.

Meest gelezen