Is peperdure, zeldzame diamant gestolen op kunstbeurs? "Als je hem niet bewerkt, kan je er weinig mee doen"

Alle officiële instanties houden de lippen stijf op elkaar, maar verschillende Nederlandse media denken wél te weten wat er gestolen is op de kunstbeurs in Maastricht gisteren: een juweel met daaraan een peperdure zeldzame diamant. Dat doorverkopen, is geen optie, zegt Tom Neys van het Antwerp World Diamond Centre. "De kans is groot dat het een diefstal op bestelling is."

Het waren spectaculaire beelden gisteren, vanop de kunstbeurs Tefaf in de Nederlandse stad Maastricht. Dieven gingen er op een brutale manier aan de haal met juwelen. De Londense juwelier Symbolic & Chase bleef achter met een kapotgeslagen vitrine en zonder peperdure, zeldzame diamant.

Althans, dat zeggen Nederlandse media op basis van een getuigenis van een van de aanwezigen van de beurs. Die zou van de overvallen standhouder gehoord hebben dat een halsketting met een kanariegele diamant ter waarde van 27 miljoen euro buitgemaakt werd. De beurs zelf wil dat noch bevestigen, noch ontkennen. En ook de politie houdt de lippen stijf op elkaar. 

Áls het effectief om die diamant gaat, is dat opmerkelijk. "Een kanariegele diamant is uitzonderlijk", zegt Tom Neys, de woordvoerder van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC). "Hoe helderder een diamant, hoe meer die waard is. Zodra je naar intense kleuren gaat, schiet de waarde nog eens veel hoger, omdat die heel zeldzaam zijn. Die zijn dus veel waard. Hoeveel precies, hangt af van de grootte. Hier zou het over tientallen miljoenen kunnen gaan."

Zwakke plek

Het is overigens niet de eerste keer dat dieven toeslaan op de kunstbeurs. Enkele jaren geleden verdween al eens een diamanten halssnoer van 1,2 miljoen euro. "Mensen met slechte bedoelingen mikken natuurlijk op plaatsen waar ze het meest efficiënt kunnen toeslaan", zegt Neys.

"Een diamant wordt natuurlijk zeer zwak als hij onderweg of op verplaatsing is, omdat je niet dezelfde veiligheidsmaatregelen kan garanderen als thuis, in een bedrijf of binnen een handelscentrum", weet hij. "Dat maakt het natuurlijk een zwakke plek om een diamant te stelen." 

Beluister hier het volledige gesprek met Tom Neys uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Geen sinecure om te verkopen

Hoe dan ook is het niet eenvoudig om zo'n gestolen diamant daarna door te verkopen, aldus Neys. "Meestal wordt in de steen via een lasertechniek een cijfercode aangebracht. Die stemt overeen met een certificaat dat de hele diamant tot in de kleinste details beschrijft. Want elke diamant is basically uniek."

"Als je de steen niet bewerkt, kan je er eigenlijk niet veel mee doen", stelt hij.  "En zelfs die diamantbewerking is niet zo evident, dat is niet iets wat je doet met een slijpschijf in je garage. Je hebt er heel wat expertise en techniek voor nodig. En natuurlijk ga je zo de waarde van de diamant devalueren wat op zich een groot verlies is."

BEKIJK - De beelden van de juwelenroof in Maastricht:

Videospeler inladen...

Wie een geslepen diamant wil verkopen, stoot volgens Neys op het volgende probleem. "De diamantwereld is een hele kleine wereld. Het gaat over relaties die soms jarenlang meegaan. Men kent iedereen in de sector dus als er plots ineens iemand met 27 miljoen aan diamant komt aanwaaien die totaal onbekend is, gaat er een lamp branden."

"De meeste mensen die het geld hebben om deze dingen te kopen, weten ook wel waar die stenen vandaan komen", gaat hij verder. "Heel veel van die grote stenen hebben trouwens ook een slijpgeschiedenis. In de toekomst zal het moeilijker en moeilijker worden. Vandaag zijn er al heel veel toepassingen waarbij je de hele historiek van een diamant kan tracken. Ik ga ervan uit dat als je binnen dit en pakweg 10 jaar een diamant krijgt aangeboden zonder digitaal verleden, het zeker een verdachte diamant is."

Diefstal op bestelling?

Het is dan de vraag wat de dieven die gisteren toesloegen van plan zijn met hun buit. Kan het een diefstal op bestelling zijn? "Dat is een groot vermoeden natuurlijk, zeker met dit soort bekende stukken", zegt Neys. "Het is een beetje zoals wanneer er kunstwerken geroofd worden, daar kan je jezelf ook afvragen wat het nut is, want je kan ze niet ophangen of laten zien."

"Het kunstwerk komt dan in een privécollectie terecht en dat is bij diamanten nog iets makkelijker uiteraard. Een diamant aan een juweel valt net iets minder op, het is niet dat er op een diamant een handtekening staat."

Meest gelezen