Lukaku keert (mede dankzij "fiscaal achterpoortje") terug naar Milaan: waarom moest deal zeker voor 1 juli rond zijn? 

Inter Milaan heeft Romelu Lukaku officieel voorgesteld als speler voor het seizoen 2022-2023. Of dat sportief een succes zal zijn, moet nog blijken, maar financieel kan de directie zich alleszins op de borst kloppen. Om te kunnen profiteren van een Italiaans belastingvoordeel had de club zichzelf een deadline opgelegd: voor 1 juli moest de Rode Duivel getekend hebben. Missie geslaagd dus, maar hoe zit de vork precies aan de steel?

De terugkeer van Romelu Lukaku naar Inter Milaan is officieel. De 29-jarige Rode Duivel landde vanmorgen, iets na 6 uur, op luchthaven Milaan-Linate. Later op de dag volgden de medische testen en zonet heeft hij zijn nieuwe contract ondertekend. "Ik ben zo blij terug te zijn", zei Lukaku op de luchthaven tegen de aanwezige pers. Hij poseerde er ook al met een sjaal van Inter.

Nauwelijks een jaar geleden verkocht Inter Lukaku voor een indrukwekkend bedrag van 113 miljoen euro aan Chelsea. Zijn avontuur in Londen werd geen succes, en de Rode Duivel maakte er geen geheim van dat hij graag naar Italië zou terugkeren.  

Chelsea en Inter zouden een akkoord hebben gevonden voor een huurdeal, zonder aankoopoptie. Inter zou Chelsea, exclusief bonussen, een bedrag van zo'n acht miljoen euro overmaken. Lukaku heeft bij de Londense voetbalclub nog een contract tot midden 2026.

Het Italiaans groeidecreet: fiscaal voordeel om buitenlandse werknemers aan te trekken

De onderhandelingen om Lukaku terug naar Italië te halen hadden een strakke deadline. Ten laatste op 30 juni moest een overeenkomst getekend worden. De reden: geld, veel geld. Inter zit financieel in slechte papieren, maar via een handig trucje zijn ze erin geslaagd om de overeenkomst fiscaal net iets zoeter te maken. 

Om te begrijpen waar die deadline vandaan komt, keren we terug naar 1 januari 2020: de dag waarop in Italië het zogenaamde "decreto crescita" in werking treedt, het groeidecreet. Door middel van fiscale voordelen wil de overheid de uitstroom van hoogopgeleide Italianen naar het buitenland tegengaan en waardevolle arbeidskrachten (terug) naar Italië halen. 

Het decreet is de enige reden dat het destijds mogelijk was om Cristiano Ronaldo naar Juventus te halen

Praktisch voor voetballers: wie twee jaar in het buitenland heeft gespeeld, moet in de komende vijf jaar in Italië slechts op de helft van het loon belastingen betalen. Een maatregel die gretig gebruikt wordt door Italiaanse voetbalclubs om buitenlandse spelers naar de Serie A (de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie) te lokken. 

Zonder het decreet komt een brutosalaris van 10 miljoen euro overeen met ongeveer 5,5 miljoen euro netto, maar met het decreet wordt dat 7,5 miljoen euro netto. “Het is dan ook de enige reden dat het destijds überhaupt mogelijk was om Cristiano Ronaldo naar Juventus te halen”, verklaart voetbalanalist en Serie A-kenner Filip Joos. 

Ronaldo speelde in totaal drie seizoenen in de Serie A. De helft van die periode had hij recht op een belastingsvoordeel van 50 procent.
inside / PANORAMIC

Het decreet heeft ook een omgekeerd effect. In de Serie A slinkt het aandeel Italiaanse voetballers immens. Minder dan 40 procent van de spelers komt in het seizoen 2021-2022 uit Italië. 

Ook jeugdclubs rekruteren massaal in het buitenland. Italiaanse jongeren krijgen daardoor bijna geen speelkansen meer, iets wat er volgens voetbalkenners voor gezorgd heeft dat Italië zich voor de tweede keer op rij niet heeft kunnen kwalificeren voor het WK.

In mei 2022 wordt het "decreto crescita" aangepast. Vanaf dan hebben enkel spelers ouder dan twintig jaar, die (bruto) meer dan een miljoen euro per jaar verdienen, nog recht op het fiscale voordeel. 

Fiscaal achterpoortje

Dat ook Romelu Lukaku in het seizoen 2019-2020 - toen hij de eerste keer naar Milaan verhuisde - recht had op het belastingsvoordeel spreekt voor zich. Hij voldeed namelijk aan de belangrijkste voorwaarde: hij had twee jaar in het buitenland gewerkt (van 2011 tot 2019 voetbalde hij in het Verenigd Koninkrijk).

Maar na een enorm succesvolle passage bij Inter - waar de spits in zijn tweede seizoen met 24 doelpunten in de Serie A mee aan de basis lag van de eerste titel in 11 jaar tijd - keerde hij vorige zomer voor een recordbedrag van meer dan 100 miljoen euro terug naar het Verenigd Koninkrijk om er bij Chelsea te gaan voetballen.

Dat de Rode Duivel afgelopen jaar ongelukkig was in Londen en graag wou terugkeren naar Milaan was een publiek geheim. Ook beide clubs toonden zich bereid om over een terugkeer te praten, maar financieel moest een grote kloof overbrugd worden: Inter is op dit moment financieel een stuk minder slagkrachtig dan Chelsea. 

Daarom speelde dat belastingsvoordeel een enorme rol in de onderhandelingen. Als Chelsea en Inter erin zouden slagen om voor 1 juli een akkoord te vinden, kon de Italiaanse club Lukaku een hoger nettoloon bieden, zonder zelf bruto meer te moeten betalen. 

Maar waarom kan de Rode Duivel ook deze keer profiteren van de belastingvermindering, hij heeft toch slechts een jaar in het Verenigd Koninkrijk gewerkt? Ja en nee: op 30 juni 2021, de slotdag van het fiscale voetbaljaar, was de transfer naar Chelsea nog niet beklonken en stond Lukaku nog ingeschreven in Italië. 

Vandaar komt dus ook die deadline: indien men erin slaagde om de aanvaller ten laatste op 30 juni 2022 terug naar Italië te halen en opnieuw in te schrijven, zou het voor de Italiaanse belastingen lijken alsof hij nooit vertrokken was en zou hij aanspraak blijven maken op de belastingsvermindering. 

183 dagen

Een andere voorwaarde om te kunnen blijven profiteren van dat  belastingsvoordeel is dat een speler moet kunnen aantonen dat hij tijdens het kalenderjaar (1 januari tot 31 december) officieel 183 dagen in Italië verbleven heeft. Lukaku heeft nog steeds verschillende officiële verblijfplaatsen in Milaan en kan daar vandaag al opnieuw intrekken. En u raadt het al: morgen, op 30 juni, resten nog 183 dagen tot aan het nieuwe jaar. 

Dankzij dit fiscale achterpoortje wordt de laatste passage van Lukaku bij Chelsea niet alleen sportief, maar ook fiscaal slechts een voetnoot. Noem het gerust een lange vakantie in het buitenland. 

Meest gelezen