Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

R&b-zanger R. Kelly veroordeeld tot 30 jaar cel voor seksueel misbruik en seksuele uitbuiting

R&b-zanger R. Kelly is door de rechtbank in New York veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor seksueel misbruik, seksuele uitbuiting en afpersing. Hij zou zijn beroemdheid gebruikt hebben om jonge fans - veelal minderjarigen - seksueel te misbruiken.

De 55-jarige zanger werd vorig jaar al veroordeeld voor afpersing en sekshandel. De strafmaat is nu pas bekend gemaakt. "Je hebt me dingen laten doen die mij echt gebroken hebben", zei een van de getuigen op de rechtszaak. "Ik wenste echt dat ik zou sterven, omdat je mij zo laag hebt doen voelen."

De straf maakt een einde aan de langzame val van Kelly. Hij verkocht nog miljoenen albums lang nadat de beschuldigingen van misbruik van jonge meisjes naar boven kwamen in de jaren 90. De echte ophef over de zaak is er pas gekomen in de marge van de #MeToo-beweging toen de slachtoffers getuigden in een documentaire.

De advocaten van Kelly hadden recent nog gesuggereerd dat hij hoogstens 10 jaar cel zou mogen krijgen, omdat hij een traumatische jeugd achter de rug zou hebben "met seksueel misbruik, armoede en geweld". Tegelijk werd hij als artiest "regelmatig financieel misbruikt" door mensen die net zijn belangen hadden moeten verdedigen.

Maar daar had de rechtbank weinig oren naar. De zanger zou volgens de rechter "zijn beroemdheid, geld en populariteit misbruikt hebben om kinderen en jonge vrouwen te misbruiken voor zijn eigen genot". Enkele slachtoffers gaven aan dat hij hen afperste door te beweren dat hij beelden had gemaakt van het misbruik die hij zou vrijgeven als ze er ooit mee naar buiten kwamen.

Kelly heeft altijd alles ontkend en heeft op het proces zelf het woord niet genomen. Hij is nu dus veroordeeld tot 30 jaar cel. De zanger zat al sinds 2019 in voorhechtenis. Er lopen nog andere soortgelijke rechtszaken tegen hem.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Wie is R. Kelly?

R. Kelly (54, echte naam Robert Sylvester Kelly) is een Amerikaanse r&b-zanger, bij ons vooral bekend van de hits "I believe I can fly" (1997) en "If I could turn back the hands of time" (1998). Daarnaast was hij actief als songwriter en muziekproducent. De laatste jaren kwam hij meermaals negatief in het nieuws door zijn seksuele relaties met minderjarigen. Sinds 2019 zit hij in voorhechtenis in de gevangenis. In de documentaire "Surviving R. Kelly" uit 2019 getuigen meerdere slachtoffers.

Meest gelezen