Royals op zondag - Het Deense kostschoolschandaal en Elisabeth gaat opnieuw alleen op pad, dit keer voor de wetenschap

De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary halen hun zoon Christian van de omstreden kostschool Herlufsholm. De Britten rouwen om "bowel babe" Deborah James die in mei nog bezoek kreeg van prins William thuis. Prinses Elisabeth heeft er, na een poolbasis en ziekenhuis, een lab bij. En het onderzoek naar het gedrag van Meghan Markle heeft geleid tot "verbeteringen" aan het Britse hof. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Christian en Isabella zoeken nieuwe school

De Deense prins Christian en zijn oudste zus prinses Isabella zullen volgend schooljaar niet starten aan de in opspraak geraakte school Herlufsholm in Næstved. Er is serieus gewikt en gewogen, want troonopvolger Christian zat sinds vorige zomer op de kostschool en Isabella zou er starten. Hun ouders, kroonprins Frederik en kroonprinses Mary, namen de beslissing "op basis van het beeld dat is ontstaan en de speciale positie als kroonprinselijk paar". Deze zomer zal de nieuwe schoolkeuze nog bekendgemaakt worden. 

Prins Christian (16) en prinses Isabella (15).

Wat is het probleem bij het prestigieuze Herlufsholm? In een documentaire op de Deense tv werd recent een boekje opengedaan over talrijke incidenten waarbij het schoolbestuur niet ingreep. Zo zou er een geweld- en pestcultuur heersen en kwamen lijfstraffen en seksueel misbruik ter sprake. Dat zou de reden zijn voor het ontslag van de vorige directeur. Vorige week zaterdag besloot ook het voltallige schoolbestuur op te stappen, nadat een kritisch rapport van de Deense Onderwijsinspectie naar buiten was gekomen.

"Voor de leerlingen die blijven op Herlufsholm hopen we dat de school in rustig vaarwater terechtkomt om de noodzakelijke veranderingen door te voeren en een cultuur te creëren waarin iedereen kan gedijen en zich veilig voelt", reageren Frederik en Mary in een schriftelijke mededeling.

Foto van het statige Herlufsholm dat in de 16e eeuw werd opgericht door de adel:

Het kostschoolschandaal leeft in Denemarken en er was kritiek, omdat Frederik en Mary niet meteen tot actie overgingen na de documentaire in mei. De kroonprins wilde in eerste instantie een uitgebreid onderzoek naar de school afwachten en vertelde ook dat er "talrijke leerlingen zijn met goede ervaringen".

Als een vrouw verkracht wordt in een club, moet je dan zeggen dat de 499 andere gasten zich wel geamuseerd hebben?

royaltyjournalist Jacob Heinel Jensen

Een uitspraak die kwaad bloed zette bij onder andere royaltyjournalist Jacob Heinel Jensen. "Als een vrouw verkracht wordt in een nachtclub waar 500 gasten zijn, moet je dan zeggen dat de 499 andere gasten een heerlijke avond hebben gehad", vergeleek hij de situatie. Bovendien zet de Mary Foundation (van de kroonprinses) al meer dan 10 jaar haar schouders onder anti-pestprogramma's op Deense middelbare scholen. En net nu bleef het lang stil bij Mary. 

Afscheid van Dame Deborah James

In het Engelse graafschap Surrey is Deborah James (40) overleden. De BBC-journalist en podcastmaker van "You, me and the big C" zette zich de voorbije jaren in om de aandacht te vestigen op darmkanker en zamelde met succes miljoenen euro's in voor het fonds Bowelbabe dat wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte wil uitbreiden. 

James kreeg zelf de diagnose van darmkanker in 2016 en deelde zonder schroom haar dagelijkse ervaringen. Ze probeerde onder meer de zogenoemde poo taboos te breken (taboes over stoelgang). Begin mei liet James echter weten dat ze uitbehandeld was en dat haar "rollercoaster weldra zou eindigen". "Mijn lichaam kan het niet meer aan", schreef ze op Instagram. Ze zou de dagen rustig thuis doorbrengen, omringd door haar familie.

(lees voort onder de post)

Diezelfde week nog bezocht de Britse prins William James om haar thuis - en niet op Buckingham Palace - de titel van Dame toe te kennen. Heel wat erelintjes worden rond Nieuwjaar toegekend, maar soms zijn uitzonderingen dus mogelijk.

James bedankte de prins om "er alles aan te doen een heel speciale herinnering mogelijk te maken". Samen genoten ze in de tuin van thee en koekjes, een glaasje champagne en een uitgebreide babbel. De prins bedankte haar op zijn beurt om "hoop te geven aan hen die leven met de ziekte". William schonk ook zelf een gift aan het Bowelbabe Fund.

@Deborah James

3D-geprint kroontje voor Elisabeth in eigen lab

In het departement Werktuigkunde van de KU Leuven heeft prinses Elisabeth (20) een nieuw 3D-laboratorium ingehuldigd. Het Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab breidt de onderzoeksmogelijkheden naar 3D-printtechnieken uit. Voor de prinses was het haar tweede solobezoek in een week tijd. Vorige week doopte ze als trotse meter het onderzoeksschip Belgica in Gent en ging met haar naaldhakken op spekgladde treden aan boord. 

BEKIJK - Prinses Elisabeth doopt vlot de Belgica en gaat aan boord:

Videospeler inladen...

Deze keer waren de omstandigheden iets comfortabeler en kreeg ze een rondleiding in het lab waar ze werd ingewijd in de 3D-printtechnieken. Bij die technieken wordt een virtueel ontwerp omgezet in een fysiek driedimensionaal object door het laag per laag op te bouwen. Dat kan met kunststof, maar evengoed met keramiek, staal, koper of titanium. 

Tijdens haar bezoek ontving prinses Elisabeth een aandenken: een cilinder gemaakt van vederlicht maar robuust aluminium met binnenin een kroon verwerkt, die enkel zichtbaar is als je in de juiste richting door de poreuze structuur kijkt. Het geschenk, dat een luttele 32 gram weegt, telt maar liefst 1.384 printlagen (zie foto hieronder).

Vrouwelijke ingenieursstudenten zijn vaak ondervertegenwoordigd. We zijn des te blijer dat prinses Elisabeth zich engageert

onderzoeksteam KU Leuven

"We zijn vereerd met de rol die de kroonprinses opneemt als geëngageerde ambassadrice van ons nieuwe lab en wetenschappelijk onderzoek", stelt professor Brecht Van Hooreweder van het onderzoeksteam. "We willen het nieuwe lab ook inzetten om nog meer jongeren warm te maken voor wetenschap en techniek. Zeker in de ingenieursopleidingen, met uitzondering van bio-ingenieurswetenschappen, merken we dat vrouwelijke studenten vaak nog ondervertegenwoordigd zijn. Daarom zijn we des te blijer dat een jonge vrouw als prinses Elisabeth zich hiervoor engageert."

Het vederlichte geschenk van 32 gram.

Onderzoek vermeend pestgedrag afgerond

Het onderzoek binnen de Britse hofhouding naar aanleiding van de aantijgingen van pestgedrag door de hertogin van Sussex, Meghan Markle, is afgerond. Maar de conclusies zullen niet publiekelijk gemaakt worden, omdat "de gesprekken vertrouwelijk waren".

Aan gewezen en huidige medewerkers werd gevraagd hun werkervaringen met Meghan te delen toen ze nog een voltijds werkende royal was. Ook Meghan zelf zou een verklaring hebben afgelegd. Archewell, de organisatie van de Sussex'en, wil dat niet bevestigen. Meghan heeft altijd ontkend dat ze personeel zou vernederd hebben en sprak in het verleden over een "nieuwe persoonlijke aanval".

Een onafhankelijk advocatenkantoor werd in maart 2021 ingeschakeld om het onderzoek te voeren, intussen zouden er al "verbeteringen" zijn doorgevoerd in het personeelsbeleid. Ook over die aanpassingen zal niets naar buiten komen. Het advocatenkantoor werd ook betaald met privégeld, met andere woorden: zonder tussenkomst van de belastingbetaler waardoor openbaarheid niet echt kan afgedwongen worden.

Deze week is het financieel jaarverslag (of het Sovereign Grant report) van het Britse koningshuis vrijgegeven. Het vooropgestelde doel van een meer divers personeelsbestand blijkt daarin voorlopig net niet gehaald. 10% tegen eind 2022 werd vooropgesteld, van de stafleden heeft momenteel 9,6% een migratieachtergrond.

Het onderwerp van racisme kwam naar boven na het opzienbarende interview van Meghan en echtgenoot prins Harry aan de Amerikaanse talkshowpresentatrice Oprah Winfrey. De hertogin van Sussex vertelde toen dat er gesprekken waren geweest met Harry over hoe donker de kleur van hun toekomstige zoon zou zijn. In een verklaring noemde koningin Elizabeth later de kwestie van racisme "zorgwekkend" maar dat "herinneringen anders kunnen zijn". En dat alles binnen de familie - lees: binnenskamers - zou worden besproken.

Dit was voorlopig de laatste editie van "royals op zondag". We houden onze jaarlijkse zomerpauze. 

Meest gelezen