Voorbijganger hoort plots gejammer uit een rioolput komen: Duitse politie vindt vermiste Joe (8) na een week terug

Een vermist jongetje van 8 is in Duitsland na een week levend teruggevonden. De kleine Joe bleek vast te zitten in de ondergrondse riolering en kon pas bevrijd worden na een tip van een voorbijganger die gehuil had gehoord. Meteen rezen er heel wat vragen. Hoe was de verstandelijk beperkte jongen toch in het gangenstelsel verzeild geraakt?   

Joe verdween op 17 juni uit de tuin van zijn ouderlijke huis in Oldenburg en werd 8 dagen later, 300 meter verderop, gered uit de riolering. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met onderkoelings- en uitdrogingsverschijnselen. "We kunnen opgelucht ademhalen", reageerde politiechef Johann Kühme.

De zoektocht was intensief geweest. Er werden helikopters, speurhonden en drones ingezet om de jongen te vinden. Naarmate de tijd vorderde, werd het duidelijk dat Joe zich niet zomaar zou verstoppen. De politie ging uit van een ongeval of misdrijf. Getuigen meenden Joe 5 km verderop te hebben gezien, in de buurt van een psychiatrisch ziekenhuis. Iemand anders zag hem dan weer in het gezelschap van een volwassene.

Een van de vele vrijwilligers op zoek naar Joe.

Uiteindelijk was het een nietsvermoedende voorbijganger die de gouden tip had. Hij had gejammer gehoord vanuit een rioolput en schakelde de hulpdiensten in. Joe liep geen verwondingen op. Hoe de jongen erin slaagde te overleven, is een ander raadsel. Volgens de familie van Joe stelt hij het - gezien de omstandigheden - best goed. Zijn vader bedankt iedereen ook voor de hulp.

De politie sloot eerst de piste van ontvoering niet uit, want een riooldeksel is te zwaar voor de 8-jarige Joe om op te tillen en vervolgens te sluiten. Robots doorzochten het gangenstelsel in de hoop aanwijzingen te vinden, maar sommige gangen bleken alvast te smal voor volwassen personen om erdoor te kruipen. De jongen zou ook ondervraagd worden. 

Met robots werden de rioleringen doorzocht.

Gisteren liet de politie weten dat ze een misdrijf nu uitsluiten. Ze gaan ervan uit dat de jongen via een zijgang (zie foto hieronder) door een afvoerleiding is gekropen en gaandeweg totaal gedesoriënteerd raakte.

Meest gelezen