Weggeefwinkel in Houthalen-Helchteren moet plaats maken voor Noord-Zuidverbinding

De Weggeefwinkel in Houthalen-Helchteren moet op zoek naar een nieuwe locatie. Momenteel ligt de winkel aan de Grote Baan in Houthalen, langs de Noord-Zuidverbinding. De winkel wordt daardoor in 2025 onteigend en is daarom dringend op zoek naar een nieuwe locatie.

De Weggeefwinkel in Houthalen helpt mensen die in extreme armoede leven. “Wij geven mensen voeding, kledij en huisraad. Bovendien kunnen mensen bij ons ook nieuwe spullen voor een prikje kopen”, aldus Jan Willems van de Weggeefwinkel.

De Weggeefwinkel speelt een belangrijke rol in Houthalen. “Mensen die bij het OCMW uit de boot vallen, komen bij ons aankloppen”, zegt Willems. “Wij krijgen per week ongeveer 150 gezinnen van gemiddeld 4 mensen over de vloer. Dat is ongeveer 600 mensen per week waarvoor wij zorgen.”

Onteigening

Maar nu moet de winkel dus op zoek naar een nieuwe locatie. “In 2025 wordt het pand onteigend en moeten wij het verlaten", gaat Willems verder. "Hier komt de tunnel van de Noord-Zuidverbinding. We zijn dus dringend op zoek naar een andere locatie in Houthalen, zodat we verder kunnen doen.”

“De zoektocht is moeilijk omdat we op zoek zijn naar een gelijkaardig pand qua grootte en opslagruimte”, zegt Willems. “Verder zoeken we ook nog mensen die voor ons materiaal willen aankopen of ons materiaal willen doneren, zoals koelkasten en diepvriezers met A-label. Dat is nodig om onze hoge stroomkosten naar beneden te krijgen."

Meest gelezen