provincie Oost-Vlaanderen

Wichelen begint met energiedelen: "Zonnestroom van scholen tijdens zomervakantie komt elders beter van pas"

Om energieneutraal te kunnen worden, stapt Wichelen in het pilootproject "gedeelde energie is dubbele energie" van intercommunale DDS. Daarbij bekijkt DDS hoeveel stroom de zonnepanelen op openbare gebouwen produceren en hoeveel stroom die gebouwen echt nodig hebben. Het teveel kan naar andere openbare panden gaan via een vernuftig technisch systeem.

Van de 8 gemeenten die aangesloten zijn bij DDS, is Wichelen de eerste die in het pilootproject stapt van de intercommunale. Onder de noemer "gedeelde energie is dubbele energie" wil DDS de groene stroom op openbare gebouwen beter verdelen. Ook Lebbeke, Zele en Dendermonde hebben al beslist in het project te stappen. "In de gemeenten die al veel geïnvesteerd hebben in zonnepanelen op eigen gebouwen is het makkelijk om een monitorsysteem te plaatsen", zegt Anika Buyst van DDS. "Zo kunnen we zien hoeveel stroom de gebouwen produceren en hoeveel ze verbruiken."

Als een gebouw meer stroom opwekt dan het verbruikt, kunnen we de resterende energie sturen naar gebouwen die ze nodig hebben

Anika Buyst, intercommunale DDS

De intercommunale hoopt dat het pilootproject in Wichelen positieve resultaten heeft. "Dan kunnen we het ook in de andere gemeenten uitrollen, die nog niet hebben ingetekend", zegt Buyst. "Want het kan echt wel opbrengen voor de gemeenten. Als een schoolgebouw in de zomervakantie leegstaat, wordt er geen energie verbruikt. Maar intussen doen de zonnepanelen op zo'n schoolgebouw wel hun werk. De stroom die daar dan gefabriceerd wordt, kan via een technisch systeem dan naar andere openbare gebouwen. Die andere gebouwen kunnen ook wel eigen stroombronnen hebben, maar die geven misschien niet de energie die daar nodig is. Zo kan een gemeente haar groene energie beter spreiden, wat efficiënter en goedkoper is", besluit Anika Buyst van DDS nog. 

kasto80

Meest gelezen