BELGA/DECONINCK

Verschillende chocoladefabrieken (deels) stilgelegd uit voorzorg na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Verschillende chocoladefabrieken hebben (een deel) van hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting is vastgesteld bij chocoladefabriek Barry Callebaut. De fabrieken kregen mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut. Het gaat om Neuhaus, Belgian Chocolate Group en Guylian. "Het belangrijkste is dat alle producten die op de markt zijn veilig zijn", zegt Ignace Van Doorselaere, de CEO van Neuhaus.

In de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze, bij Lebbeke, is begin deze week salmonella ontdekt in een productielot. Alle chocoladeproducten die na zaterdag 25 juni geproduceerd zijn, werden geblokkeerd. Er zou niets bij de consument terechtgekomen zijn. De productie ligt voorlopig stil, alles wordt nu gedesinfecteerd en daarna kan de fabriek weer opstarten. 

Barry Callebaut levert ook chocolade aan andere fabrieken, zoals die van pralinemaker Neuhaus in Vlezenbeek, Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals en Guylian - bekend van de zeevruchten - in Sint-Niklaas. Ook daar is de productie nu (deels) uit voorzorg stilgelegd. 

Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld, maar ze nemen het zekere voor het onzeker. "Wij hebben nog geen officiële bevestiging dat er impact is, maar uit voorzorg hebben wij alles stilgelegd en kijken we alles na. Maar de essentie is dat het product veilig op de markt is."

Bij Belgian Chocolate Group zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. De vloeibare chocolade die nog moest worden verwerkt, wordt niet gebruikt. "De productielijnen worden nu grondig schoongemaakt. Dat gaat 2 tot 4 weken duren. Daardoor ligt 60 procent van onze productie stil", zegt woordvoerder Isabelle Salen.

Ook bij Guylian wees een intern onderzoek uit dat er "mogelijks geaffecteerde chocolade van Barry Callebaut werd geleverd op de productiesite in Sint-Niklaas". "Omdat de voedselveiligheid voor ons de hoogste prioriteit heeft, zijn uit voorzorg meteen alle mogelijk geaffecteerde productielijnen stilgelegd en mogelijk besmette producten of grondstoffen geïsoleerd. We begrijpen de eventuele bezorgdheden van consumenten en klanten, maar kunnen hen verzekeren dat er geen mogelijk besmette producten onze fabriek hebben verlaten."

Lecithine als oorzaak besmetting

Afgelopen maandag 27 juni is in de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze salmonella ontdekt in een productielot. Alle chocoladeproducten die na zaterdag 25 juni geproduceerd zijn, werden geblokkeerd. "We hebben meteen het federaal voedselagentschap FAVV geïnformeerd en het product geïsoleerd om andere besmettingen te vermijden", zegt woordvoerder Korneel Warlop.  

De oorzaak van de besmetting is lecithine, een vetachtige substantie die vet en water kan binden. "Er is nu verder onderzoek nodig om te achterhalen waar de bron van de besmetting vandaan komt. Pas als we die ontdekt hebben kunnen we de productielijnen zuiveren", vertelt Warlop. 

Productie ligt stil

De chocoladeproductie in Wieze ligt voorlopig stil. Het bedrijf heeft alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. Bij Barry Callebaut in Wieze werken 1.200 mensen, 600 daarvan in de fabriek zelf. Zij zijn niet technisch werkloos, omdat ze moeten meehelpen aan het voorbereidend werk om de productielijnen te zuiveren. Het bedrijf verwacht in de loop van de dag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee. 

In april moest chocoladefabriek Ferrero in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten. 

BEKIJK - Het Federaal Voedselagentschap onderzoekt de zaak. "We gaan na of er besmette producten van Callebaut naar hun afnemers gegaan zijn":

Videospeler inladen...

Meest gelezen