5 memorabele momenten uit 15 jaar "De madammen": presentatrices Anja Daems en Cathérine Vandoorne blikken terug

Het Radio 2-programma "De madammen" neemt vandaag afscheid. Met Anja Daems en Cathérine Vandoorne, de twee presentatrices die er van bij het begin in 2007 bij waren, blikken we terug op enkele memorabele momenten uit de voorbije 15 jaar. "Het is niet gemakkelijk om 5 hoogtepunten te kiezen, want er zijn er duizenden. Zowel op het werk als in ons privéleven hebben we heel veel gedeeld”, vertelt Vandoorne. “Maar er zijn een paar momenten die iets meer blijven hangen dan andere."

De allerlaatste uitzending van "De madammen" kan je vanmiddag beluisteren tussen 10 en 12 uur op Radio 2. Anja Daems en Cathérine Vandoorne presenteren. (Voormalige) "madammen" Ilse Van Hoecke, Britt Van Marsenille en Siska Schoeters blikken mee terug.

"De madammen" in Londen en Barcelona

“In de beginjaren van "De madammen" hebben we een paar keer een week uitgezonden vanuit een andere stad in Europa. Zo hebben we radio gemaakt vanuit Londen, Amsterdam, Parijs en Barcelona. Om die programma’s aan te kondigen gingen we vooraf ter plekke tv-spots opnemen.”

“De eerste bestemming was Londen. We verplaatsten ons door Londen in een grote bus waarin we ons moesten omkleden als we van de ene locatie naar de andere reden. Alles moest heel snel gaan”, vertelt Cathérine Vandoorne. 

“Voor een van de scènes kwamen we het bekende Harrods-winkelcentrum buiten. Daar stond zo veel volk te kijken naar ons en de cameraploeg, mensen dachten dat wij wereldsterren waren. Met een elegante draai stapten we in chique avondkledij Londen ‘by night’ in. Het zag er allemaal heel mooi uit… tot we achteraf merkten dat het prijskaartje nog aan mijn kleed hing." 

"Daar stond dus zoveel volk op te kijken en niemand had dat gezien. We hebben zo hard moeten lachen toen we de eerste beelden van de spot zagen. Tijdens de definitieve montage van het spotje werd het logo van Radio 2 over het prijskaartje gezet, dus niemand die het ooit gemerkt heeft."

Bekijk de reclamespot van toen (2010):

Videospeler inladen...

"Even later gingen we naar Barcelona", vertelt Anja Daems. "Voor het spotje in de Spaanse stad moesten we lekkere paella eten in het midden van de Ramblas. Cathérine, Ilse en ik begonnen al te watertanden, maar besloten eerst nog naar de wc te gaan. Toen we het restaurant binnenstapten, kwamen er uit de wc allemaal kleine diertjes gelopen richting de keuken. We hadden dus net gezien dat er kakkerlakken in het restaurant zaten en moesten toen nog beginnen aan die grote schotel paella… een moment dat ik nooit zal vergeten.”

Interviews met internationale gasten

“We kregen bij "De madammen" ook veel artiesten over de vloer. Niet alleen bekend Vlaanderen, maar ook internationale talenten kwamen ons een bezoekje brengen. Zo kwam James Blunt bij ons langs. Ik begon het interview met: "Jij moet toch een extreem druk jaar gehad hebben nu je papa bent geworden." De Britse zanger viel volledig uit de lucht. De platenfirma had de Engelse perstekst verkeerd vertaald. Hij was net ‘vader’ geworden van een nieuwe cd, niet van een kind”, zegt Anja Daems.

“Mijn Italiaans werd meerdere keren op de proef gesteld", zegt Cathérine Vandoorne. "Een paar jaar geleden kwam Laura Pausini bij ons langs. Ik wou per se het interview in het Italiaans doen, dus ik zei dat ik haar geen vragen zou stellen over het verleden, want dat ik de verleden tijd nog niet had geleerd. Ze kon er hartelijk om lachen", vertelt ze. "Onlangs kreeg ik nog de eer om Måneskin te interviewen. Gelukkig is mijn Italiaans nu al beter, want ik wou me niet belachelijk maken bij die kanjers."

Bekijk het gesprek met Måneskin in "De madammen" (2022):

Videospeler inladen...

Bij Artsen zonder Vakantie in Benin

"Ik kreeg in 2012 de kans om mee met Artsen Zonder Vakantie naar Benin te gaan", vertelt Anja Daems. "Daar heb ik de meest beklijvende dingen ooit gezien, elke dag ging dieper en dieper in mijn hart zitten. Ik kwam in contact met kinderen die op sterven lagen en door een tekort aan morfine geen pijnstillers toegediend kregen. Allemaal heel emotioneel om te zien." 

"Toen ik bij Cathérine tijdens de uitzending live verslag uitbracht was haar laatste vraag: "Heb je veel aan je dochter gedacht?" Ik ben toen in tranen uitgebarsten op de radio. Die reis zal me altijd bijblijven."

Beluister het gesprek met Anja Daems vanuit Benin in "De madammen" (2012):

Op reis met luisteraars

“We hebben tijdens "De madammen" nog meer mooie reizen mogen maken en dit was toch één van mijn favorieten. We mochten in 2019 alle drie op droomreis gaan, samen met een paar luisteraars. Anja ging naar Kenia op avontuur, Siska ging het noorderlicht spotten in Noorwegen en ik ging op cultuurreis naar New York. Luisteraars konden meegaan door mee te spelen met een wedstijd, al wisten ze niet waar ze precies naartoe gingen, enkel welk soort vakantie ze gingen doen", vertelt Vandoorne.

"Het leuke was dat die luisteraars zonder partner op vakantie waren waardoor je veel sneller een intense groep vormt. Er werden intieme gesprekken gevoerd op reis en je groeide gemakkelijk naar elkaar toe. We zijn nu drie jaar later en de luisteraars die met ons mee waren praten nog vaak met elkaar en spreken van tijd tot tijd nog eens af", zegt Daems.

Anja's bevalling

“Wij hebben tijdens die vijftien jaren zo veel momenten gedeeld, zowel op het werk als in ons privéleven. Zo zijn Cathérine en Ilse in die periode allebei getrouwd en Ilse en ik waren zelfs getuigen op het huwelijk van Cathérine. Maar we kregen ook kinderen. Toen ik net bevallen was, ging Cathérine me bellen vanuit de studio. Ik lag in de materniteit te kijken naar "De madammen" op televisie, ik zag haar verschillende keren het nummer intoetsen, maar ik kreeg maar geen oproepen binnen. Mijn gsm gaf geen kick”, zegt Daems.

“Later bleek dus ook hoe dat kwam", vertelt Vandoorne. "Ik was zo gestrest en enthousiast om Anja te bellen, dat ik elke keer opnieuw mijn eigen nummer intoetste. Het heeft toen lang geduurd vooraleer ik Anja effectief aan de lijn kreeg…”

Bekijk een korte compilatie van 15 jaar "De madammen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen