Radio 2

Oostendenaren geven hun mening over hoe omgaan met het koloniale verleden van de stad

In Oostende kunnen inwoners hun mening geven over wat er moet gebeuren met de beelden en monumenten die verwijzen naar de voormalige koning Leopold II. Het bekendste standbeeld is dat aan de Drie Gapers bij de zeedijk in Oostende. Dat beeld werd al vele keren beklad. 

Met een straatartiest en een officieel moment aan het standbeeld van Leopold II vlakbij de zeedijk werd de start van het participatietraject gegeven. De stad vraagt aan haar inwoners wat er met het beeld en de andere verwijzingen op het openbaar domein naar koning Leopold II moet gebeuren. De voormalige koning staat ter discussie omdat onder zijn bewind honderdduizenden Congolezen stierven in de vroegere Belgische kolonie. Particpatie-ambtenaar Laura Patteeuw hoopt dat er veel mensen hun mening zullen geven: "Het leeft wel in de stad, maar we hebben vooral een vast publiek dat haar mening geeft. We willen ook eens andere mensen hun mening horen. Vandaar dat we hier staan met straatanimatie zodat we met mensen in gesprek kunnen gaan." 

Duiding nodig

Enkele inwoners trotseerden donderdag de regen om aan het project deel te nemen. Zoals Luc François: "Ik vind het goed dat de stad iets wilt ondernemen om de hele problematiek in de juiste context te plaatsen. We staan nu bij het standbeeld van Leopold II, maar het is veel ruimer over de stad verspreid. Mij stoort het niet dat het standbeeld er staat. Wat mij wel stoort, is dat er zo weinig duiding bij wordt gegeven. De toelichting die er nu hangt, is voorbijgestreefd. Dat moet veranderen." 

Meest gelezen