Archieffoto
Jonas Roosens

Lubbeek start met vrijwilligerskorps van jongeren: "Meteen paraat staan bij overstromingen of hittegolven"

De gemeente Lubbeek nodigt alle inwoners tussen 18 en 25 uit om lid te worden van een nieuw vrijwilligerskorps. De jongeren moeten de brandweer en politie bijstaan in noodsituaties. Bijvoorbeeld door zandzakjes te vullen bij overstromingen of telefoonlijnen te bemannen in crisissituaties.

De hoofdbedoeling is om inwoners te activeren zodat ze in tijden van nood de handen mee uit de mouwen kunnen steken. Dat schrijft Knack. "Door de klimaatopwarming en andere factoren gaan we in de toekomst nog meer nood hebben aan helpende handen", legt burgemeester Theo Francken (N-VA) uit op Radio2.

De jongeren krijgen enkel een ondersteunende functie en hoeven dus bijvoorbeeld geen branden te blussen. "De eerstelijnsdiensten zoals de politie, de brandweer en de civiele bescherming blijven natuurlijk van cruciaal belang. Het korps zou hen enkel ondersteunen, na een grote storm bijvoorbeeld. Dan liggen de wegen de dag nadien nog vol met afgebroken takken. Je kan van de brandweer niet verwachten dat ze die allemaal opruimen", aldus Francken.

Ook helpen bij de waterverdeling in woonzorgcentra tijdens een hittegolf kan tot het takenpakket van de deelnemende jongeren behoren. "We willen hen ook leren welke noodplannen er bestaan bij grote overstromingen, waar de gevoeligste plekken liggen in de gemeente of waar zandzakjes het meest nuttig zijn."

Tien jaar geleden zou die respons misschien niet zo groot geweest zijn, maar we leven in andere tijden 

Theo Francken (N-VA), burgemeester van Lubbeek

Alle Lubbekenaren tussen 18 en 25 mogen binnenkort een uitnodiging in de bus verwachten. Francken verwacht een grote respons en voorziet een aantal opleidingen voor jongeren die zich geroepen voelen. "Tien jaar geleden zou die respons misschien niet zo groot geweest zijn, maar we leven in andere tijden. We willen de vrijwilligers snel kunnen inschakelen wanneer het nodig is", aldus nog de burgemeester van Lubbeek.

Meest gelezen