Brits premier Boris Johnson stelde tijdens een ontmoeting met de G7-leiders voor "om de borstspieren te laten zien om te tonen dat ze stoerder zijn dan Poetin".
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Poetin reageert op grapje van wereldleiders over ontbloot bovenlijf: "Ik denk dat het een wansmakelijk zicht zou zijn" 

"Ik denk dat het een wansmakelijk zicht zou zijn", reageert Russisch president Vladimir Poetin op het grapje van de G7-leiders afgelopen weekend, waarin ze zich bij het fotomoment al lachend afvroegen of ze hun borstspieren zouden laten zien aan Poetin. "Om te tonen dat we stoerder zijn dan hem", klonk het toen bij Brits premier Boris Johnson. Een grapje dat duidelijk weinig indruk maakte in Moskou.

Poetin is bezig aan zijn eerste buitenlandse reis sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hij bezoekt deze week drie voormalige Sovjetstaten, dinsdag stond Tadzjikistan op het programma, gisteren Turkmenistan en vandaag Wit-Rusland.

Tijdens een persconferentie in Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, sprak Poetin even de pers toe. Hij had het over de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO en over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Russische president kwam ook kort even terug op het fotomoment van de wereldleiders bij de start van de G7-top afgelopen weekend.

De Britse premier Boris Johnson vroeg zich toen af of ze misschien de "de borstspieren moesten laten zien om Poetin te tonen dat ze stoerder waren dan hem". Daarop maakte Justin Trudeau, zijn Canadese ambtgenoot, een grapje over een "paardritje in ontbloot bovenlijf", een duidelijke referentie naar bekende foto's van de Russische president.

"Ik denk dat het een wansmakelijk zicht zou zijn", reageert Poetin tijdens de persconferentie:

Videospeler inladen...

"Ik weet niet hoe ver ze zich wilden uitkleden - tot aan de taille of eronder - maar ik denk dat het een wansmakelijk zicht zou zijn", reageert de Russische president. Hij verwijst ook naar een bekende quote van de Russische schrijver Alexander Poesjkin: "A man who’s active and incisive can yet keep nail-care much in mind". "Ik ga daarmee akkoord", aldus Poetin, "alles in een persoon moet in harmonie zijn, zowel ziel als lichaam."

Bekijk hier het bewuste fotomoment bij de start van de G7-top waarop Poetin reageert:

Videospeler inladen...

"Rusland valt geen burgerdoelwitten aan"

Op de vraag wat de Russische president vindt van de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, reageert Poetin tijdens de persconferentie gelaten: "Als die landen willen toetreden, doen ze maar", klinkt het. Nochtans was de vraag van Oekraïne om bij de NAVO te komen een van de Russische aanleidingen om Oekraïne binnen te vallen.

Geen probleem dus voor Poetin, al voegde hij er wel aan toe: "Als daar militairen of militaire infrastructuur ontplooid wordt, dan zijn wij verplicht om op een symmetrische manier te reageren en dezelfde bedreigingen te creëren voor de gebieden van waaruit de bedreigingen tegen ons uitgaan."  Dat wijst erop dat Poetin mogelijk van plan is meer militairen en materieel aan de grens met Finland te positioneren.

Over het bombardement op het winkelcentrum in Krementsjoek in Oekraïne is de president stellig: "Het Russische leger valt geen burgerdoelwitten aan. Wij kunnen perfect bepalen welke doelwitten wij willen raken met onze moderne, uiterst gerichte langeafstandswapens. Maar uiteraard zal ik dit onderzoeken, wanneer ik terug in Moskou ben."

Meest gelezen