Rechtbank ziet verband tussen zelfdoding 14-jarig meisje en groepsaanranding op kerkhof in Gent: zaak moet voor assisen

Volgens de correctionele rechtbank van Gent is er een verband tussen de aanranding van een meisje van 14 en haar zelfdoding enkele dagen later. Twee meerderjarige verdachten moeten daardoor wellicht voor het Gentse hof van assisen verschijnen. Het meisje werd aangerand en beelden ervan werden via sociale media verspreid. 4 dagen na de feiten stapte ze uit het leven. 

De feiten vonden vorig jaar plaats op de Westerbegraafplaats in Gent. Het meisje van 14 werd aangerand en beelden ervan werden via sociale media verspreid. Het slachtoffer zou de beelden gezien hebben en stapte 4 dagen na de feiten uit het leven. 

De politie kon 5 verdachten oppakken: 3 minderjarigen en 2 meerderjarigen. De 2 meerderjarige verdachten werden aangehouden op verdenking van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en het nemen of verspreiden van beelden van een persoon die een expliciete seksuele daad stelt en van wie de persoonlijke levenssfeer geschonden kan worden. De minderjarigen moeten voor een jeugdrechter verschijnen.

Er waren volgens het onderzoek geen aanwijzingen dat er sprake was van een groepsverkrachting op het kerkhof en er werd volgens de raadkamer geen rechtstreeks verband aangetoond tussen de feiten en de zelfdoding. De rechtbank gaf bij de inleiding van de zaak in maart echter aan dat de 2 meerderjarigen zich ook moesten verdedigen voor de eventuele verzwarende omstandigheid van de dood van het slachtoffer.

All rights reserved (c) 2021

Het openbaar ministerie vorderde voor de 2 meerderjarigen een celstraf met probatie-uitstel. Voor de 20-jarige verdachte ging het om 18 maanden en voor de 19-jarige verdachte om twee jaar. Volgens de aanklager was een rechtstreeks verband tussen de feiten en de zelfdoding ook niet aan te tonen, en de verdediging pleitte dat het meisje ook voor de feiten zwarte gedachten zou gehad hebben.

Causaal verband tussen aanranding en zelfdoding

De rechtbank oordeelde vandaag  dat er wel een oorzakelijk verband is tussen de aanranding en de zelfdoding, en verklaarde zich daardoor onbevoegd. Dat betekent dat de zaak mogelijk voor het Gentse hof van assisen zou komt. De partijen kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

BEKIJK - Advocaat van familie slachtoffer: "De verdediging kan nog beroep aantekenen":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen