Canva

Speelplein in Oostende nodigt Oekraïense vluchtelingenkinderen uit: "al spelend Nederlands leren"

De speelpleinwerking van de stad Oostende nodigt alle Oekraïense vluchtelingenkinderen uit. Op die manier kunnen ze al spelend Nederlands leren. In totaal worden in Oostende een 60-tal Oekraïense kinderen opgevangen in gastgezinnen. Hoeveel er ook effectief naar het speelplein zullen komen, is nog niet duidelijk.

“De speelpleinwerking start mogen, op 1 juli al”, zegt schepen van Jeugd Bart Plasschaert (CD&V). “We ontvangen iedere dag een 400 à 500 kinderen tussen 3 en 16 jaar oud. Iedereen is hier welkom, dus ook de anderstalige nieuwkomers en Oekraïense vluchtelingenkinderen. In Oostende worden een 60-tal Oekraïense kinderen opgevangen. Hoeveel er ook effectief naar het speelplein gaan komen, weten we niet. We hebben afspraken gemaakt met de begeleiders en we gaan hen zo goed mogelijk opvangen.”

Minst taalgevoelige spelletjes

De speelpleinwerking in Oostende werkt met een half open aanbod. “Per dagdeel worden er per leeftijdsgroep vier activiteiten voorzien. We gaan de anderstaligen begeleiden naar de activiteiten die het minst taalgevoelig zijn."

"We hebben ervaring met anderstaligen op het speelplein", zegt Plasschaert. "De animatoren zijn geen vrijwilligers, maar jobstudenten die een pedagogische opleiding volgen. Ze hebben dus allemaal ervaring en worden bijgestaan door vier professionals. We hebben ook borden met pictogrammen gemaakt om dingen uit te leggen, want het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk Nederlands leren.” 

Meest gelezen