©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Vierde solo-film over superheld Thor in de bioscoop: wat maakt de man met de hamer zo onweerstaanbaar?

Er zijn veel Avengers, en nog meer superhelden. Maar in het hele Marvel Cinematic Universe (MCU) is er maar één die kan uitpakken met vier solo-films, en dat is Thor. De Australische acteur Chris Hemsworth is in tien jaar tijd uitgegroeid tot de chouchou van het publiek. Hoe heeft hij dat klaargespeeld? Op zoek naar de X-factor van de god van de donder.

Toen Chris Hemsworth als jonge acteur Melbourne achter zich liet om zijn geluk in Amerika te beproeven, liep het bijna fout. Zijn eerste auditie voor “Thor” in 2009 was een flop. Maar bij zijn tweede poging vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Regisseur Kenneth Branagh wreef zich een paar keer in de ogen en besefte:  Hemsworth en Hollywood zijn a match made in heaven

Bekijk hier de trailer van "Thor: love and thunder":

Videospeler inladen...

De meest sexy man ter wereld

We hoeven er geen doekjes om te winden: Chris Hemsworth is een stuk. Zijn looks zijn zijn grootste troef. Met zijn goddelijke lijf en blauwe ogen is hij om in te bijten. Toen "Thor" uitkwam in 2012 werd hij van de ene op de andere dag een ster en een sekssymbool. Twee jaar later verkiezen de lezers van People Magazine hem tot meest sexy man ter wereld.

Voor de liefhebbers: Hemsworth is sinds 2010 getrouwd met de Spaanse actrice (en model) Elsa Pataky. Ze wonen samen met hun drie kinderen in Byron, Australië.

Hard labeur

Met zo’n kathedraal van een lichaam word je niet geboren. Hemsworth heeft zijn genen mee, maar moet keihard werken in de gym om zijn lichaam zo groot mogelijk te maken. En dat doet hij ook, soms zelfs te hard. De makers van “Thor” raadden hem destijds aan om zoveel mogelijk spieren bij te kweken voor zijn rol, en toen hij na weken van hard labeur in de fitness op de set kwam, paste hij niet meer in zijn kostuum. Het mocht een beetje minder zijn.

Maar kilo’s kwijtraken is nog lastiger. Na de opnamen van "Thor, the dark world" moest Hemsworth dringend gewicht verliezen voor de rol van James Hunt in de film “Rush”. Op enkele maanden tijd zakte hij van 97,5 kg (“mijn Thor-gewicht”) naar 84 kg, en toch was het nog wringen om dat imposante lijf van hem in die Formule 1-wagen te krijgen. En voor de volgende "Avengers"-film moesten die kilo’s er uiteraard weer bij.

“Thor: love and thunder” zou best mijn laatste Marvelfilm kunnen zijn, ik weet het niet.

Chris Hemsworth

Intussen is Hemsworth al meer dan tien jaar aan het jojoën en heeft hij als Thor in acht Marvel-films meegespeeld. Op de vraag hoe lang hij dit nog wil blijven volhouden, antwoordde hij in een interviewsessie met Wired onlangs: ""Thor: love and thunder" zou best mijn laatste Marvel-film kunnen zijn, ik weet het niet". Maar wat later voegde hij eraan toe: “Ik speel graag Thor en zal het blijven doen zolang ze het mij vragen".

Chris Hemsworth met regisseur Taika Waititi
2022 Getty Images

De factor Taika Waititi

Ook aan het personage Thor is in de voorbije tien jaar flink gesleuteld. In het begin was hij een depressieve piekeraar, in een duister universum waar geen plaats was voor humor. Na de kritiek op de tweede film, “Thor: The dark world” (2013), besefte Marvel dat de franchise een herstart nodig had. Het nam Taika Waititi aan boord als regisseur, en de Nieuw-Zeelander blies Thor nieuw leven in. 

Waititi stapte als een echte Jani Kazaltzis op Hemsworth af om samen het personage Thor te pimpen. De superheld moest dringend een andere uitstraling krijgen: minder bombastisch en zwaar op de hand. Waititi vroeg aan Hemsworth om meer zichzelf te zijn. De make-over miste zijn effect niet. De derde film, “Thor: Ragnarok” (2017), was heel anders van toon dan zijn twee voorgangers: kleurrijk, fris, en met vele knipogen. Pers en publiek reageerden enthousiast en plots had Thor weer een toekomst.

Regisseur Taika Waititi over de verdiensten van Chris Hemsworth:

Videospeler inladen...

Waititi regisseerde ook de vierde film en liet vorige week in een interview al weten dat hij Thor nog nieuwe avonturen ziet beleven. De fans mogen op hun twee oren slapen. Een vijfde film zal er heus nog wel komen.

Hoog knuffelgehalte

Ondanks zijn imposante lijf is Thor geen alfamannetje. Er zijn slimmere Avengers, die kunnen speechen en leiding geven en tactische plannen maken. Dat is zeker niet Thors sterkste punt. Maar hij kan wel een bal tegen zijn hoofd krijgen of pannenkoeken staan bakken zonder zijn sexappeal te verliezen. Hij is schattigste, en de grappigste. Bovendien heeft Hemsworth echt wel talent voor komische timing. Dankzij zijn hoog knuffelgehalte is hij uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. En het einde is nog niet in zicht.

Tessa Thompson (Valkyrie) vindt Chris Hemsworth één van de liefste collega's die ze kent:

Videospeler inladen...

Extra troef: blote billen

Waititi en Hemsworth steken in de nieuwe film nog een tandje bij. "Thor: love and thunder" is nog een pak hilarischer dan "Ragnarok". En voor wie maar niet genoeg kan krijgen van het afgetrainde lichaam van de hoofdrolspeler is er ook een toetje: de blote kont van Chris Hemsworth. Thor is in één scène poedelnaakt te zien, in volle glorie. Uitleg van regisseur Taika Waititi: “Chris (Hemsworth) werkt zo hard aan zijn lichaam dat het zonde zou zijn om niet alles te tonen.”

Chris (Hemsworth) werkt zo hard aan zijn lichaam dat het zonde zou zijn om niet alles te tonen.
Taika Waititi, regisseur

Uitleg van de acteur zelf: “Toen ik tien jaar geleden voor het eerst mijn shirt uittrok als Thor dacht ik: weet je wat dit nog beter zou maken? Een decennium later gaat alles uit!” Met andere woorden: het moest er eens van komen.

Waititi legt uit waarom hij Chris zijn kont wilde tonen:

Videospeler inladen...

Naast de billen van Thor is het in de nieuwe film ook uitkijken naar de terugkeer van Mjölnir (zijn hamer die hij kwijt was), Jane Foster (zijn lief dat hem gedumpt had) en andere trawanten als Valkyrie, Korg en Miek. En Christian Bale doet zijn intrede als Gorr the God Butcher, de slechterik van dienst. Lol gegarandeerd.

"Thor: love and thunder" is vanaf vandaag (woensdag 6 juli) te zien in de bioscoop.

Meest gelezen