Google Streetview

Bewoners bovenste verdiepingen woontorens Sint-Pieters-Leeuw moeten verhuizen: ladderwagens brandweer niet hoog genoeg

De vier bovenste verdiepingen van de woontorens in de wijk Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw worden zo snel mogelijk ontruimd. De brandweer kan de veiligheid niet langer garanderen omdat de brandladders niet hoog genoeg zijn om hen in geval van brand te helpen.

De vier bovenste verdiepingen van de woontorens van de gewestelijke maatschappij voor volkshuisvesting in de Bezemstraat te Sint-Pieters-Leeuw zijn na 50 jaar niet langer veilig.  Dat blijkt uit een verslag van de brandweer.  "Na advies van de brandweer heb ik besloten om de vier bovenste verdiepingen zo snel mogelijk te laten ontruimen", zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA).  De inrichting van die bovenste appartementen voldoet niet aan de brandveiligheidsnormen, de veiligheid van de aanwezigen komt in het gedrang en aanpassingswerken bieden hier geen oplossing. 

Hoogte van de torens een probleem

"De hoogte van de torens is een probleem", zegt Bruno Vandenbroeck van de brandweer. "Het gebouw is meer dan 25 meter hoog en de reikwijdte van onze ladderwagens is beperkt is tot 25 meter.  Dan wordt het moeilijk om mensen van de vier bovenste verdiepingen te helpen, mochten die door bijvoorbeeld rookvorming komen vast te zitten.   "Voor 27 huurders wordt een nieuwe woonst gezocht. Het gaat om 26 alleenstaanden en een koppel", zegt burgemeester Desmeth.  "Zij kunnen terecht in een andere woning van de huisvestingsmaatschappij, ook al is dat voor enkele onder hen buiten de gemeente.  Voor de bewoners van de acht onderste verdiepingen is er geen probleem", zegt de burgemeester nog.

Controles pas laatste vijf jaar uitgevoerd

"De eengemaakte brandweerzone Vlaams-Brabant West is vijf jaar geleden van start gegaan met een goed uitgebouwde brandpreventiedienst. En omwille van het feit dat deze woontorens in een afbouwscenario zitten - ze worden op termijn gesloopt en er komen nieuwe appartementen - had ik als burgemeester gevraagd toch eens een inspectie te doen om  te zien of alles nog veilig was. En bij die recente inspecties zijn de problemen naar boven gekomen en hebben we snel gehandeld", besluit Jan Desmeth.

Meest gelezen