Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

25 jaar Hongkong bij China, president Xi: "Pas nu een echte democratie"

Voor het eerst in 5 jaar is de Chinese president Xi Jinping op bezoek in Hongkong. 25 jaar geleden werd in Hongkong voor de laatste keer de Britse vlag gestreken. Dat wordt herdacht met een ceremonie voor een publiek van Peking-getrouwe politici en zakenlui. Tegelijkertijd heeft ook de nieuwe leider van Hongkong de eed afgelegd. 

Tijdens een ceremonie waarvan het scenario in Peking werd geschreven, legde John Lee de eed af als nieuwe leider van Hongkong. In het Mandarijn - de meeste Hongkongers spreken Kantonees- legde hij de eed af. Hij volgt Carrie Lam op, die er 3 jaar geleden niet in slaagde de massale democratische protesten onder controle te krijgen. Lee is de voormalige chef van de veiligheidsdiensten en was de enige kandidaat voor de functie. 

Tijdens zijn toespraak benadrukte president Xi dat Hongkong verder bestuurd zal worden onder het "1 land, 2 systemen"-principe. Dat werd zo afgesproken tijdens de machtsoverdracht tussen het Verenigd Koninkrijk en China. Maar in de praktijk heeft Peking het roer in Hongkong al een tijdje stevig in handen. 

Sinds er 2 jaar geleden een nationale veiligheidswet werd ingevoerd, is er in Hongkong geen enkele tegenstem meer mogelijk. De vrije pers werd opgedoekt en honderden pro-democratie-activisten zitten in de gevangenis of vluchtten naar het buitenland. 

BEKIJK enkele fragmenten van de toespraak van de Chinese president:

Videospeler inladen...

Echte democratie

President Xi benadrukte ook dat Hongkong pas nu een echte democratie is waar de Hongkongers zelf meester zijn over hun toekomst. "Met de invoering van de nationale veiligheidswet is de chaos vervangen door orde. De verbetering van het kiessysteem heeft ervoor gezorgd dat alleen echte patriotten in het bestuur kunnen komen", zei hij. 

De nieuwe leider van Hongkong John Lee en president Xi Jinping

Maar buiten is van de feestvreugde weinig te merken. Alle straten rond het conferentiecentrum zijn afgezet en in de hele stad is massaal politie aanwezig. De weinige Hongkongers die iets wilden zeggen voor een microfoon, hielden zich op de vlakte. "We zijn blij dat Xi Jinping op bezoek komt", zei de 31-jarige Philip Fung. "Maar als hij dicht bij het volk wil staan, dan zou hij een voorbeeld kunnen nemen aan koningin Elizabeth. Toen zij op bezoek kwam, toonde ze meer respect voor het gewone volk en veroorzaakte ze minder hinder." 

Het is overigens voor het eerst in 5 jaar dat de Chinese president op bezoek is in Hongkong. Gisteren arriveerde hij met de hogesnelheidstrein in het station waar hij werd opgewacht door enkele hoge functionarissen en schoolkinderen met vlaggetjes. Het bezoek van Xi was lange tijd onzeker omwille van het hoge aantal coronabesmettingen in de stad. Iedereen die deelneemt aan de ceremonie, bracht de voorbije week in quarantaine door. 

BEKIJK - De Chinese president verliet voor het eerst sinds de corona-uitbraak het Chinese vasteland. "Na alle ups en downs zijn we het er allemaal over eens dat Hongkong niet meer chaotisch mag zijn", zei hij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen