Bosbranden bedreigen ruïnes van wereldberoemde Inca-stad Machu Picchu in Peru

Bosbranden in Peru bedreigen de Inca-ruïnes van Machu Picchu, een populaire toeristische bestemming. De brand woedt al sinds dinsdag en werd veroorzaakt door boeren die gras en afval verbrandden ter voorbereiding van het zaaien van nieuwe gewassen. Al meer dan 40 hectare natuur in de omgeving zou in rook zijn opgegaan.

Bosbranden in de buurt van de Peruaanse stad Cuzco bedreigen ook de oude Inca-stad Machu Picchu. Dat melden lokale autoriteiten. De brand werd veroorzaakt door boeren die hun velden wilden klaarmaken voor het zaaien van nieuwe gewassen door gras en afval op de velden te verbanden. 

Volgens de autoriteiten is al meer dan 40 hectare natuur in rook opgegaan, delen van de archeologische site zouden mogelijk ook beschadigd zijn. "We proberen de brand al twee dagen onder controle te krijgen, maar door het ruige terrein in de omgeving is dat niet gemakkelijk", zegt Roberto Abarca, directeur van het bureau voor risicobeheer en veiligheid in Cuzco.

De lokale brandweer probeert de bosbranden in de omgeving van Machu Picchu onder controle te krijgen:

Videospeler inladen...

Unesco-werelderfgoed

Machu Picchu werd in de 15e eeuw door de Inca's gebouwd en bestond uit 200 gebouwen. De ruïnes van die gebouwen staan sinds 1983 op de Unesco-werelderfgoedlijst. Jaarlijks zakken honderdduizenden mensen af naar de site. Zelfs in coronajaar 2021 bezochten bijna een half miljoen mensen de oude Inca-stad.

Meest gelezen