Loopt jouw energiecontract bijna af en moet je op zoek naar een nieuw? Zo kan je de schade beperken

Moet jij de komende maanden op zoek naar een nieuw energiecontract? Als we de kenners mogen geloven, wordt het een heet najaar op de energiemarkt. “Reken erop dat elk nieuw contract een duur contract zal zijn”, zegt Kurt Hernot van de federale energiewaakhond CREG bij "De Inspecteur". “Vandaag is energie al enorm duur, en de prijzen lijken alleen nog te gaan stijgen." Toch zijn er manieren om de schade wat te beperken.

Mustapha Rahmuni uit Antwerpen heeft al zes jaar hetzelfde voordelige energiecontract. “Met een vaste prijs. Ik heb dus nog niks gemerkt van de prijsstijgingen van het afgelopen jaar.”

Maar eind augustus is het uit met de pret. “Dan loopt mijn contract af en moet ik een nieuw tarief zoeken. Als ik hoor wat collega’s van mij tegenwoordig betalen voor energie, zie ik daar wel wat tegenop.”

Het ziet er niet meteen naar uit dat de prijzen zullen dalen

Kurt Hernot, CREG

“Het zal voor velen schrikken worden”, zegt Kurt Hernot van de CREG. “Die mensen komen op de markt terecht op een moment waarop de prijzen enorm pieken. En ja, de tarieven zijn nu al hoog, maar het ziet er niet meteen naar uit dat de prijzen zullen dalen. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.”

Met andere woorden: bereid je maar al voor op een stevige stijging van je energiefactuur. Maar alle beetjes helpen, dus geeft Hernot enkele tips om de schade te proberen te beperken.

Vast contract?

Weet je graag op voorhand wat je zal moeten betalen? Dan is een variabel contract wellicht niet jouw favoriet. Het goede nieuws is dat je vandaag wel nog een zeldzaam vast contract kunt scoren.

"Je zult in de prijsvergelijkingswebsites alvast geen vaste contracten meer zien staan, maar er is vandaag in juni 2022 wel nog één leverancier die ze aanbiedt: Luminus”, zegt Hernot. “Het is wel mogelijk dat je er even naar moet zoeken op de website, maar ze zijn er wel.”

Loopt je huidige contract nog niet meteen af maar wil je graag al een vast contract op basis van de prijzen van deze maand? “Je kunt je nieuwe contract vandaag al aangaan, maar pas in de toekomst laten ingaan”, zegt Hernot. Daar is nog een voordeel aan verbonden: “Mochten de prijzen toch weer dalen vóór de startdatum van je contract, dan kun je de leverancier vragen om het lagere tarief te krijgen, want dat recht heb je. Een telefoontje met de klantendienst volstaat.”

Variabel contract?

Ga je voor een variabel contract? Dan is het eigenlijk gewoon zaak om een zo laag mogelijk begintarief te krijgen.

“Mijn advies? Check een aantal vergelijkingswebsites en kies daar het goedkoopste contract, los van alle promoties en acties”, zegt Kurt Hernot. “Let dus vooral op de Kilowattuurprijs.”

Heb je dan ook de garantie dat dat contract het goedkoopste blijft? “Neen, maar het zal ook niet plots evolueren naar het duurste contract van de markt. Door de band genomen zit je daarmee wel goed.”

Beperkte prijsgarantie

Meer en meer leveranciers bieden contracten van onbepaalde duur met een beperkte prijsgarantie aan. “Die prijsgarantie bedraagt vaak maar een jaar, daarna kan de leverancier de voorwaarden aanpassen. Het contract blijft gewoon doorlopen”, zegt Hernot.

“In die formule heeft een leverancier minder verplichtingen rond het melden van einde contract. Er komt wel altijd een brief of email met de melding dat het tarief verandert, maar veel mensen hebben er niet genoeg aandacht voor. Dus betalen ze vaak meer zonder het te beseffen.”

Zo’n beperkte prijsgarantie is volgens Hernot niet per se een slechte zaak. “Leveranciers hopen er eigenlijk op dat je als consument lui bent en gewoon klant blijft. Wees je er dus goed van bewust dat de tarieven zullen veranderen en denk niet dat alles hetzelfde zal blijven.”

Zonnepanelen installeren?

Als je zonnepanelen laat installeren, ben je verplicht om een digitale meter te nemen. Met zo’n meter worden verbruik en opbrengst (injectie) apart gemeten. “Laat zo snel mogelijk na de installatie weten aan je leverancier dat je zonnepanelen hebt”, raadt Kurt Hernot aan. “Zolang je geen aangepast contract met injectietarief hebt, zal je namelijk niks krijgen voor de stroom die je op het net steekt.”

Veel mensen weten echter niet dat je als zonnepaneeleigenaar verplicht bent om daarover zelf je leverancier te contacteren. “En zo lopen ze veel geld mis: als je er zelf niks voor doet, krijg je ook niks voor je opgewekte stroom.”

Verhuizing?

Weinig consumenten lijken te weten dat een energiecontract niet adres-gebonden is, maar persoonsgebonden.

“Als je nu een voordelig contract hebt, dan kun je dat dus meenemen als je verhuist”, zegt Hernot. “Alleen: leveranciers doen dat niet automatisch.” Ze hebben daar meestal ook alle baat bij, want de tarieven van nieuwe contracten liggen vaak veel hoger. “Sta dus op je strepen, ook al moet je veel moeite doen om het gedaan te krijgen”, zegt Hernot. “Geen enkele leverancier doet het automatisch, maar je hebt er wel degelijk recht op.”

Meest gelezen