AFP or licensors

Eerste homohuwelijken voltrokken in Zwitserland 

In Zwitserland zijn vandaag voor het eerst mensen van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje gestapt. Het land hield eind september vorig jaar een referendum, daarin stemde de meerderheid van de bevolking voor het homohuwelijk. Vandaag werd "het huwelijk voor iedereen" ingevoerd. 

Een belangrijke dag vandaag in Zwitserland voor homoseksuele en lesbische koppels want ook daar is het nu mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen. Zwitserland was één van de laatste West-Europese landen waar het nog niet kon, maar de bevolking sprak zich in een referendum vorig jaar uit vóór het homohuwelijk.

De eerste huwelijken werden vandaag al meteen voltrokken. Onder de gelukkigen heel wat mannen en vrouwen die al officieel als partner geregistreerd stonden, maar volgens de wet nog niet konden trouwen. Zij konden elkaar vandaag wel het "ja-woord" geven.

"Het is erg ontroerend. Hiermee sturen we een heel sterke boodschap naar de samenleving: die van de vrijheid om lief te hebben en bemind te worden", klinkt het bij Marie Barbey-Chappius, de burgemeester van Genève. In Genève stapten vandaag drie koppels van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje. "Het werd tijd dat in Zwitserland het huwelijk volledig gelijkwaardig werd."

BEKIJK - Enkele beelden van de eerste homohuwelijken in Zwitserland:

Videospeler inladen...

De Zwitserse postdiensten brachten ter gelegenheid vandaag een speciale postzegel uit. Op die zegel staan dertig ballonnen, samengebonden tot een groot hart in regenboogkleuren. Aan de ballonnen zijn vier kaartjes bevestigd, waarop in alle officiële landstalen (Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans) het woord "ja" staat.

AFP or licensors

Meest gelezen