Na de coronamaatregelen: vorige maand 618 faillissementen in Vlaanderen, een record voor juni

De afgelopen maand zijn in Vlaanderen 618 bedrijven failliet verklaard. Nooit eerder werden er in een junimaand meer faillissementen uitgesproken. Op federaal niveau zit het aantal falingen al 9 maanden in de lift en de stijging gaat steeds harder. Vooral doordat de uitstellen van betaling, die door corona verleend werden door fiscus en RSZ, nu geleidelijk aan ten einde lopen.

Na twee jaar corona beginnen in de bedrijfswereld stilaan de lijken uit de kast te vallen. Waar vele bedrijven tijdens de pandemie gevrijwaard bleven door beschermingsmaatregelen van de overheid, worden sinds begin dit jaar steeds meer bedrijven failliet verklaard, stelt onderzoeksbureau Graydon vast. 

In de eerste jaarhelft zijn in heel België 5.139 faillissementen uitgesproken. Dat is een stijging met 56,4 procent tegenover het eerste semester van vorig jaar, berekende Graydon.

In deze grafiek zie je dat er door een tijdelijk moratorium op faillissementen tijdens de coronacrisis een opvallende dip was, maar sinds begin dit jaar is de trend duidelijk gekeerd:

De stijging was het grootst in Vlaanderen, waar het aantal falingen met 72,4 procent steeg, tot 2.850 uitgesproken faillissementen. In Brussel steeg het aantal faillissementen met 67,8 procent tot 1.027 en in Wallonië was de toename een pak kleiner dan elders in het land. Het gaat er om 1.110 faillissementen na een toename met 18,1 procent.

Kijken we per provincie, dan zien we een explosieve stijging van het aantal faillissementen in, Antwerpen: +124 procent, tot 1.165 uitspraken. "Historisch bleek de provincie Antwerpen steeds opnieuw de voorloper met betrekking tot faillissementsevoluties", bemerkt Graydon daarbij.

In de eerste helft van dit jaar gingen vooral bouwbedrijven over de kop in heel het land (1.011), gevolgd door de horeca (845). Dat is opvallend, merkt Eric Van den Broele van Graydon op, "want meestal zijn er meer faillissementen in de horeca".

De horeca lijkt vooral gespaard te blijven omdat de sector tijdens de coronacrisis - met de verplichte sluiting - overeind werd gehouden door coronasteun. Nu nog altijd kan de sector gebruikmaken van betaaluitstellen, verleend door de fiscus en de RSZ, maar die lopen nu stilaan af.

Wat ook opvalt: in de transportsector is met 328 faillissementen het record uit 2013 gebroken. De sector zag tijdens corona heel wat chauffeurs vertrekken naar Oost-Europa en  krijgt nu ook rake klappen door de wereldwijde problemen in de logistieke keten.

Maandbasis

Kijken we op maandbasis, dan zien we dat er in juni 1.047 Belgische ondernemingen op de klippen liepen, of 62,2 procent meer dan twaalf maanden eerder. 

Het gaat om de negende maand op rij met een toename. "De stijging van de maand juni is de sterkste tot nog toe. Daar waar we in oktober nog gewag maakten van een beperkte aanwas, zien we de stijging maand na maand - op april 2022 na - versterkt", klinkt het bij Graydon. In Vlaanderen was de stijging het sterkst in de zesde maand van het jaar. Het gaat om een toename met 89 procent tot 618 uitspraken. 

In juni kwamen in België, in totaal 1.481 jobs op de tocht te staan na een faillissementsuitspraak, waarvan 737 in Vlaanderen.

Meest gelezen