Gentse bedrijven betalen 40 procent meer belastingen dan in 2018: "Nieuwe verhoging is uppercut"

Werkgeversorganisatie VOKA stelt dat de Gentse bedrijven de voorbije 4 jaar de belastingen met 42 procent hebben zien stijgen. Ze wijst met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur. Eerder deze week kondigde Gent een stijging van de belasting op eigendom aan. "Bedrijven draaien op voor het financieel wanbeheer van de stad", zegt VOKA. 

De Gentse bedrijven moeten, net als de inwoners van Gent, een hogere onroerende voorheffing betalen. Dit om de onverwachte kosten die de stad heeft, mee te kunnen betalen. Werkgeversorganisatie noemt de maatregel onverantwoord. De bedrijven moeten door de verhoging 10 miljoen euro meer belastingen betalen. "Gent maakt internationaal een slechte beurt, bedrijven twijfelen omdat de belastingen hier almaar stijgen", zegt VOKA. 

De stijgende belastingen brengen de toekomstige welvaart in Gent in het gedrang

werkgeversorganisatie VOKA

Volgens VOKA zijn de belastingen van de bedrijven in Gent veel sneller gestegen dan die van de inwoners. "Een bedrijf betaalt 42 procent meer belastingen dan in 2018, een inwoner 11 procent. Dit brengt de toekomstige welvaart in Gent in het gevaar." 

VOKA vindt dat de stad een beter financieel beleid moet voeren en geen extra geld moet ophalen bij de bedrijven. "Ze hebben het nu al moeilijk genoeg na 2 jaar coronacrisis en door een wereldwijd tekort aan grondstoffen", zegt VOKA. "De stad heeft nog maar net de bedrijfsbelasting verhoogd, dit komt daar nu nog eens bovenop. Het was al moeilijk want ook bedrijven zitten met stijgende kosten die ze niet altijd kunnen doorrekenen."

"Foute argumentatie"

De werkgeversorganisatie vindt dat Gent onterecht naar Vlaanderen wijst. "De stad heeft zelf geen financiële reserves opgebouwd en is de enige schuldige. Gent kreeg de voorbije jaren veel geld uit het Gemeentefonds en er komt per jaar ook een bonus van 60 miljoen vanuit het gewest", stelt VOKA. "De stad geeft meer uit dan er binnenkomt." De werkgeversorganisatie zegt dat Gent foute argumenten gebruikt om de belastingverhoging te verklaren.   

kasto80

Meest gelezen