UKRAINE EMERGENCY MINISTRY PRESS SERVICE / AFP

Oekraïense autoriteiten: "21 doden bij raketaanvallen nabij havenstad Odessa"

Afgelopen nacht zijn meerdere doden gevallen bij raketaanvallen nabij de Oekraïense havenstad Odessa, dat melden de Oekraïense autoriteiten. Volgens het ministerie van Defensie kwamen 21 mensen bij de aanvallen om het leven. De woordvoerder van de plaatselijke legertroepen in Odessa meldt daarnaast ook meer dan 30 gewonden. Rusland blijft ontkennen dat het aanvallen uitvoert op burgerdoelwitten.

Sergej Bratsjoek, de woordvoerder van het Oekraïense leger in Odessa, was de eerste die de aanvallen nabij Odessa signaleerde. Dat deed hij vannacht rond 1 uur in een videoboodschap via Telegram. Hij sprak op dat moment over 17 doden en 30 gewonden.

De eerste raketaanval zou volgens Bratsjoek hebben plaatsgevonden in Bilhorod-Dnistrovski, net buiten Odessa. "Een eerste raket - afkomstig van strategische vliegtuigen boven de Zwarte Zee - sloeg in op een appartementsgebouw", aldus Bratsjoek. "Het gebouw telde negen verdiepingen, waarvan een verdieping nu volledig verwoest is. Een tweede raket, afgevuurd door hetzelfde vliegtuig, trof twee andere gebouwen in het gebied."

BEKIJK - Oekraïense hulpdiensten ruimen puin na de raketaanval op een flatgebouw nabij Odessa:

Videospeler inladen...

De Oekraïense regering zegt intussen dat bij de aanval zeker 21 doden vielen, onder wie 2 kinderen. Zo'n 38 mensen, waaronder 6 kinderen, raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis overgebracht. 

Het Oekraiënse ministerie van Defensie spreekt op Twitter over een aanval van "Russische terroristen". Bij de aanval zou, volgens het ministerie, ook hetzelfde type raketten zijn gebruikt als bij de aanslag op het winkelcentrum in Krementsjoek.

Rusland heeft intussen gereageerd en blijft ontkennen dat het aanvallen uitvoert op burgers. "Ik wil u herinneren aan de woorden van de president, dat de Russische strijdkrachten geen burgerdoelwitten aanvallen", aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Slangeneiland, aan de kust van Odessa

Gisteren nog verlieten Russische troepen Slangeneiland, een strategisch gelegen eiland voor de kust van Odessa. Rusland noemde de terugtrekking een gebaar van goede wil. Het eiland was in de eerste dagen van de oorlog een symbool geworden van het Oekraïense verzet. 

Of de Russische terugtrekking echt een teken van goeie wil is en geen militair noodzakelijke beslissing, is zeer de vraag. Het Kremlin zei vorige week nog dat het Russische leger een Oekraïense poging om het eiland weer in te nemen, had afgeslagen.

Voor Rusland was de terugtrekking van het eiland in elk geval een strategisch verlies. Slangeneiland ligt in de Zwarte Zee op zo'n 30 kilometer voor de Oekraïense kust en is cruciaal voor de controle over de scheepvaartroutes in de noordoostelijke hoek van de Zwarte Zee. Door de Russische militaire aanwezigheid daar werd de export van graan vanuit de haven van Odessa in de praktijk onmogelijk gemaakt. 

Meest gelezen