@Sea Shepherd France

Na de orka is nu een gezonde walvis gespot in de Seine, schippers wordt gevraagd om 10 meter afstand te houden

Na de orka is er nu een andere walvisachtige waargenomen in de Seine. Het dier kon worden gefilmd in de buurt van de Pont de Normandie, tussen Le Havre en Honfleur. De situatie wordt in de gaten gehouden, want er schuilt een potentieel gevaar dat het tot een aanvaring met een schip komt.

Het waren Christophe Carval en Yann Lefaix, twee ervaren zeilers, die op hun boot metingen op de Seine aan het doen waren toen ze de walvis zagen nabij Berville-sur-Mer en filmden. Ze schatten het dier groter in dan de orka die ze ook spotten midden mei. "Het beweegt zich aan de oevers langs het riet en zwemt ook midden in het kanaal", vertelt Carval aan France 3. En dat laatste kan potentieel problemen veroorzaken, want daar passeren schepen. Een aanvaring is niet uitgesloten, schat Carval in.

Carval hoopt dat de walvis met de getijen niet nog meer landinwaarts zal zwemmen, richting Rouen. Het dier werd eerder ook gespot in de buurt van Dieppe.

De beelden werden intussen geanalyseerd door de GECC (Groupe d’Étude des Cétacés du Cotentin et des mammifères marins de la Mer de la Manche), een studiegroep die zich bezighoudt met het behoud van zeezoogdieren in het Kanaal. Vermoedelijk gaat het om een volwassen walvis, een dwergvinvis, met een lengte van ongeveer 10 meter. Het dier zou in uitstekende conditie verkeren. 

Aanvaring vermijden

Veiligheidshalve heeft de bevoegde prefectuur van Seine-Maritime een verbod op de Seine afgekondigd voor schepen om de walvis "binnen de 10 meter te benaderen". Wie het dier opmerkt, wordt gevraagd melding te doen, hetzij telefonisch of via de site van GECC Normandie.

Een team van Sea Shepherd France, een non-profitorganisatie die het leven in zee wil beschermen, houdt zich klaar om uit te varen of met een drone de walvis te observeren.   

Het is de bedoeling dat de walvis op eigen kracht terug naar zee trekt en niet verder landinwaarts. "Op dit ogenblik is de walvisachtige nog niet in zoetwater terechtgekomen en lijkt alles in orde met zijn gezondheid", klinkt het bij Sea Shepherd op Twitter. 

In mei zwom nog een verdwaalde orka in de Seine. Hij was duidelijk verzwakt. In eerste instantie werd geprobeerd de orka naar zee te lokken door middel van walvisgeluiden, maar toen bleek dat hij een vergevorderde schimmelinfectie had, werd besloten hem te laten inslapen. Eind mei werd de orka dood aangetroffen in de haven van Rouen. Het dier zou een natuurlijke dood gestorven zijn.  

Meest gelezen