Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Metallica lost torenhoge verwachtingen in met "best of"-set

Metallica stond in het lijstje van vele festivalgangers helemaal bovenaan als hun absoute "must see" van Rock Werchter 2022, getuige de vele bandshirts op de wei vandaag. En de Amerikaanse groep heeft zijn status van superheadliner opnieuw bevestigd. 

Wat daar zeker toe bijdraagt, is de doordachte manier waarop alle bandleden goed in beeld worden gebracht op de schermen, door de camera die over het podium zweeft. Metallica benut ook bijna het volledige podium in de loop van zijn optreden. 

Andere ingrediënten van het succesrecept: virtuoze muzikanten, veel passie en plezier op het podium, vuur op en achteraan het podium, vuurwerk en alle hits waarop een groot festivalpubliek zit te wachten. "Enter sandman" wordt zelfs al in het openingskwartier gespeeld. 

"Ik beleef elke avond mijn kinderdroom op het podium. Ik mag lawaai maken en tegen mensen schreeuwen, en dat al 41 jaar lang: hoe geweldig is dat?", vat frontman James Hetfield (58) zijn gevoel grijnzend samen. En als het publiek éven wat gas terug lijkt te nemen, jut hij de menigte wat op met een simpel "waarom zijn jullie zo stil".

Muzikaal hoogtepunt quasi halverwege is publiekslieveling "Nothing else matters", met een breed uitgesponnen intro. "One" en "Master of puppets" vormen de finale van de bisronde, waarin de decibels zowel op het podium als in het publiek de hoogte in schieten. Meteen na het concert nemen alle groepsleden van Metallica de tijd voor een bijzonder uitgebreid dankwoord. En ze beloven dat het Belgische publiek hen erg snel zal terugzien.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Na de onzekerheid en stress kijken Metallica-fans reikhalzend uit naar hun headlinershow: "Ja, er zullen tranen zijn bij het begin"

De fans van Metallica hebben spannende dagen achter de rug. De Werchtershow van de Amerikaanse band dreigde in het gedrang te komen, door een coronabesmetting in hun entourage. Maar Metallica zal vanavond dan toch de tweede festivaldag afsluiten. Een optreden waar bijzonder hard naar wordt uitgekeken door de vele fans op de wei, de meesten in een T-shirt van hun favoriete groep. Wij polsten naar hun gevoel in aanloop naar het concert, en hun favoriete Metallica-nummer.

Videospeler inladen...

Metallica-fans moeten trouwens 20 minuten minder lang wachten dan eerst voorzien, want de groep heeft beslist om iets vroeger aan hun show te beginnen. Studio Brussel zendt het concert integraal uit.

De afwezigen hadden ongelijk, maar Lous and the Yakuza speelt voor het eerst op Vlaams festival in een halflege tent

Kiezen is verliezen, en dat is op een festival met meerdere podia altijd het geval. Dag 2 op Rock Werchter 2022 is zonder twijfel Metallicadag, en dat zal ook Lous and the Yakuza geweten hebben. Zij sluit bij haar eerste optreden op een Vlaams festival meteen Klub C af, maar dat gebeurt helaas voor een halflege tent. Maar: minder volk, betekent niet minder sfeer.

Opvallend: Marie-Pierra Kakoma stelt zich uitgebreid aan het Werchterpubliek voor, in het Engels. "Blij om jullie te leren kennen, ik ben eigenlijk ook een Belgische, en ik kan niet geloven dat ik hier nu sta. Ik heb hier zo vaak over gedroomd."

Het optreden van Lous and the Yakuza baadt - ook los van het Engels - in een heel internationale en ongedwongen sfeer, ook door hele gekke en schijnbaar ongecontroleerde danspassen. Ze richt zich meermaals tot het publiek, onder andere met een dankwoord over vrouwen "die we allemaal moeten respecteren". 

Jammer van de programmatie, want Lous and the Yakuza had een groter publiek verdiend. Met haar hoge noten, grappige danspassen en oprechte interactie met het publiek heeft ze hoe dan ook zieltjes gewonnen vanavond. Getuige slotnummer "Dilemme" dat door de aanwezigen luidkeels werd meegezongen. Resultaat: een tevreden Marie-Pierra Kakoma die huppelend het podium verliet.

©CPU - Stijn Verbruggen

Nieuwe afkolfplek voor jonge mama's op de festivalwei: "Dit was de meest gestelde vraag van festivalbezoekers"

In de buurt van het podium The Slope is een nieuwe stand bijgekomen: The Milk Factory. Geen eetstandje met zuivelproducten, zoals sommige festivalgangers denken, wel een rustige plek waar jonge moeders hun borstvoeding even kunnen afkolven, en koel kunnen bewaren. 

Een initiatief van vroedvrouw Hanne Manshoven (33), waar al zeker 80 vrouwen op anderhalve dag tijd zijn gepasseerd. "Dat ik met zo'n initiatief echt het verschil maak voor vrouwen die anders hun festivalticket hadden verkocht, geeft me een onwaarschijnlijk warm gevoel", vertelt ze.

Videospeler inladen...

Verrassing: Bazart nodigt Stijn Meuris uit tijdens hun eerste Werchtershow op de Main Stage voor cover van "Van God los"

Vrijdag 1 juli stond sowieso al met stip genoteerd in de agenda van Bazart, want 6 jaar na hun debuut op Werchter speelde het trio vandaag voor het eerst op de Main Stage. Een bijzonder moment voor elke Belgische band die deze kans krijgt. "Dit is zonder twijfel het zotste wat we ooit al gedaan hebben", aldus een hoofdschuddende Mathieu Terryn.

© Jokko - Stubru

Alsof dat moment voor de groep zelf nog niet speciaal genoeg is, halen ze er een special guest bij: Stijn Meuris. Samen coveren ze de Monza-klassieker "Van God los", een nummer waar Bazart grote fan van is. En een uitstekende zet om ongeveer halfweg in de set de veertigplussers in het publiek wat meer mee te krijgen in het optreden.

BEKIJK - Bazart blikt terug op hun eerste show op de Main Stage van Rock Werchter, en ze vertellen waarom ze Stijn Meuris hadden uitgenodigd als gast:

Videospeler inladen...

Bazart kiest voor de meest dansbare versies van hun nummers. Hoogtepunt voor de fans op de eerste rijen is wanneer Mathieu Terryn tijdens "Grip (omarm me)" de middengang in duikt, om fans te gaan omarmen. Misschien verrassend: "Goud" - opgeleukt met gouden confetti - is niet het slotakkoord van het optreden. Wel "Denk maar niet aan morgen", met de boodschap van Terryn erbij "leef nu, geniet van alles."

© Jokko - Stubru

Nóg een corona-annulatie: Greta Van Fleet moet passen

Er blijven last minute artiesten afhaken voor Rock Werchter door coronabesmettingen. De Amerikaanse groep Greta Van Fleet, die het publiek aan de Main Stage zou opwarmen voor Metallica vanavond, zal niet optreden, meldt Rock Werchter via Twitter. Turnstile verhuist daarom van The Barn naar het hoofdpodium.

Een zoveelste verschuiving in de programmatie, nadat eerder op de dag ook al bekend raakte dat Charlotte Adigéry en Bolis Pupul morgen invallen in Klub C, ter vervanging van Clairo.

Twee wissels in de programmatie vandaag, en grote vraagtekens bij Red Hot Chili Peppers

De programmatoren van Rock Werchter krijgen het dit jaar last minute nog stevig te verduren, door coronabesmettingen en artiesten met andere gezondheidsproblemen. 

Gisteren werd duidelijk dat Metallica, ondanks een coronabesmetting in de entourage, toch zal headlinen vanavond. Maar Sam Fender heeft eerder al verstek moeten geven, door een keelontsteking. Charles, winnares van The Voice Belgique en het medebrein achter "The wrong place", het Songfestivalnummer van Hooverphonic, neemt zijn plek in, deze namiddag in The Barn.

Later vandaag zal duidelijk worden of de Red Hot Chili Peppers Rock Werchter zullen afsluiten. De Amerikaanse groep heeft vandaag via sociale media laten weten dat ze een concert in Glasgow moeten annuleren. Of dat ook hun headlinershow, als afsluiter van Rock Werchter 2022 in het gedrang brengt, is nog onduidelijk.

Lees meer in dit artikel:

Van zondagavond naar vrijdagmiddag, maar de nostalgie van Sum 41 scoort altijd

Dag 2 begint met een programmawissel: door problemen in hun tourschema treedt Sum 41 vanmiddag als opener op en niet op zondagavond. De Canadese punkrockers combineren hun show op Rock Werchter met een ander optreden elders vandaag, omdat ze voor geen van beide shows verstek wilden geven. "We zouden op gelijk welk moment van de dag voor jullie willen spelen, want we zijn zo blij dat we weer op een podium kunnen staan, nadat we zo lang thuis hebben gezeten", klinkt het.

Maar dat vroege middaguur kan noch de band noch het publiek deren: nostalgie scoort op élk uur van de dag. Met name Sum 41-frontman Deryck Whibley (42 jaar intussen, maar nog steeds op het podium in een zwart mouwloos shirt) trakteert de wei op een stevig energieshot. Met alle truken van de foor, tot grote ballonnen toe, zweept hij het publiek op, en met succes. Voor liefhebbers van muziek uit de nineties en nilles is het genieten.

Gooi daar nog wat virtuoos gitaarspel bij, en er ontstaat een eerste "circle pit" in de voorste regionen. Meezingen geblazen ook met de grote hits "Still waiting" en "In too deep". Een meer dan waardige opener van dag 2 op Rock Werchter. Want veel volk én veel sfeer zijn absoluut geen garantie, op het middaguur aan de Main Stage.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© CPU - Stijn Verbruggen
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

En daar is de zon in Werchter!

Op de eerste festivaldag heeft Rock Werchter bakken regen over zich heen gekregen. Maar op de tweede dag tappen de weergoden uit een heel ander vaatje. Blauwe lucht, zon en wat wolken: ideaal festivalweer. En dat is te merken aan de opkomst en het enthousiasme, op het vroege middaguur. De festivalgangers zijn klaar om erin te vliegen.

© Jokko - Stubru
© CPU - Stijn Verbruggen
© CPU - Stijn Verbruggen