PA Wire/PA Images

Goed nieuws voor slachtoffers van phishing: meeste banken nu ook in weekend en 's avonds bereikbaar

Tegen september moeten alle banken 's avonds en in het weekend bereikbaar zijn. Dat kondigt staatssecretaris voor consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) in "Spits" op Radio 2. Goed nieuws voor slachtoffers van phishing. Als de oplichters al in je bankrekening zitten en jij kan je rekening niet blokkeren, kunnen ze ongestoord al je geld weghalen.

Het is een oud zeer dat al eerder was aangeklaagd in "De inspecteur" op Radio 2. Banken zijn moeilijk of niet bereikbaar 's avonds en in het weekend en dat is vervelend voor slachtoffers van phishing. De Bleekere beloofde 6 maanden geleden om daar tegen de zomer een oplossing voor te hebben. "En dat is gelukt", zegt ze in "Spits".

"Eerst en vooral zijn we een informatiecampagne gestart, want veel mensen weten niet dat als ze slachtoffer worden van phishing, dat ze niet alleen Cardstop moeten bellen, maar ook hun bank", vertelt De Bleeker. "Op dit moment is 90 procent van de banken wél in het weekend én ’s avonds bereikbaar. In september moet 100 procent constant bereikbaar zijn."

Dus wie het slachtoffer is van phishing kan nu bij de meeste banken ook in het weekend of 's avonds terecht, via e-mail of telefonisch. "De banken geven de garantie dat je mail onmiddellijk gelezen wordt en dat ze ook meteen tot actie overgaan en je bankrekening en app blokkeren", zegt de staatssecretaris nog.

Voorlopig moet je als klant wel nog naar de website van je eigen bank op zoek naar het juiste e-mailadres of dat telefoonnummer. Er is nog geen gemeenschappelijk nummer zoals dat van Cardstop. "Op termijn is het ook voor die dienst de bedoeling dat we naar één systeem gaan, één overkoepelend contact voor alle banken," benadrukt De Bleekere.

Meest gelezen