Werkt ons land aan een ruiloperatie om VUB-gastprofessor Djalali vrij te krijgen?

Ons land werkt aan een verdrag om criminelen uit te leveren met Iran. Volgens de krant De Morgen is er mogelijk een ruil in de maak tussen een veroordeelde terrorist en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die in Iran de doodstraf riskeert. Maar voorlopig wil niemand dat bevestigen.

De voorbije maanden sloot ons land verdragen met verschillende landen, om elkaar te helpen bij gerechtelijke onderzoeken of om gezochte criminelen uit te leveren. Zo trok minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) naar de Verenigde Arabische Emiraten voor zo'n verdrag, omdat verschillende gezochte Belgische drugscriminelen zich daar schuilhouden. Ons land wil dat de Emiraten hen uitleveren.

Komende dinsdag moet de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen vijf van die verdragen goedkeuren. Met de Emiraten, met India en... met Iran. Letterlijk gaat het om een verdrag "ter overbrenging van gevonniste personen". Dat is opmerkelijk, vindt N-VA-kamerfractieleider Peter De Roover. Hij stelde minister Van Quickenborne daar gisteren een vraag over in de Kamer. De Roover wilde weten of ons land van plan was om de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi uit te leveren.

Het verband tussen een terreurdiplomaat en een gastprofessor

Assadi was een Iraanse diplomaat, met thuisbasis in Wenen. Hij was het brein achter een geplande aanslag op een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs. Een Belgisch-Iraans koppel werd op weg naar die bijeenkomst onderschept met een bom in de koffer van hun auto. Assadi werd door het hof van beroep tot 20 jaar cel veroordeeld, omdat hij het koppel had aangestuurd.

De zaak van Assadi en zijn medeplichtigen is al een paar keer in verband gebracht met het lot van de Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali, die ook gastprofessor was aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is in Iran opgepakt op verdenking van spionage, en ter dood veroordeeld. Zijn executie is al een paar keer aangekondigd door het Iraanse regime, onder andere toen het proces tegen Assadi begon, en de dag voor de uitspraak in beroep zou vallen. Amnesty International wees er al op dat Iran Djalali gebruikt als pasmunt voor Assadi en zijn medeplichtigen.

Is dat wat er nu aan de hand is? Dient het verdrag tussen België en Iran om Assadi aan Iran uit te leveren, zodat professor Djalali vrij kan komen? Dat wil Peter De Roover te weten komen van de minister: "Als je die tekst leest, lijkt die toch de mogelijkheid te voorzien om meneer Assadi naar Iran te laten gaan. Die is veroordeeld tot 20 jaar voor terrorisme. Hij heeft ook zijn diplomatieke status misbruikt om een aanslag te beramen. Als het de bedoeling zou zijn om hem uit te leveren, dan maken wij ons daar grote zorgen over. Dat zou internationaal een heel slecht signaal zijn."

Of het kan gaan om een ruiloperatie tussen Assadi en Djalali, weet De Roover niet zeker. "Ik heb geen indicatie dat er een link is, maar ik wil het wel te weten komen. Ik wil in elk geval waarschuwen voor een beleid waarbij we in de toekomst Belgische toeristen of mensen met een link met België in gevaar brengen. Voor een buitenlands regime zou het dan volstaan om zulke mensen gevangen te nemen en ons land te chanteren door hen als ruilmiddel te gebruiken."

In zijn antwoord zegt minister Van Quickenborne dat het beleid zeer duidelijk is: terroristen moeten "vervolgd, veroordeeld en gestraft" worden. "Tegelijkertijd willen wij onze landgenoten echter ook wereldwijd beschermen,  vandaar die internationale afspraken." Van Quickenborne wijst er ook op dat in de verdragen garanties zijn geschreven voor het respect voor de mensenrechten, de uitvoering van de straffen en de rechtsstaat. Op vraag van onze redactie zegt zijn woordvoerder dat het kabinet geen verband legt tussen het verdrag en de zaak-Djalali.

Hiermee wordt de rode loper uitgerold voor het terreurapparaat van het Iraanse regime

Shahin Gobadi, Iraanse oppositie in Parijs

De Iraanse oppositie, die het doelwit vormde voor de aanslag van Assadi, reageert erg boos. Shahin Gobadi, lid van de Nationale Verzetsraad van Iran liet aan onze redactie weten: "Deze wetgeving maakt de weg vrij voor de overbrenging van een veroordeelde terrorist. Assadi is veroordeeld tot 20 jaar gevangenis, de maximumstraf. Dit is een complete schande. Het schaadt de veiligheid van het Belgische volk en andere Europeanen. De rode loper wordt hiermee uitgerold voor het Iraanse regime en zijn terreurapparaat. De boodschap voor Iran is duidelijk: je kunt je diplomaten terreurdaden laten begaan in Europa, en ermee wegkomen door een deal te sluiten. Het Belgische parlement moet dit verdrag afwijzen."

Meest gelezen