Videospeler inladen...

Heel wat ziekenhuizen en woonzorgcentra bouwen zorgaanbod af door structureel personeelstekort

Acht op de tien Vlaamse ziekenhuizen moeten door structureel personeelsgebrek het zorgaanbod afbouwen of overweegt dat in de nabije toekomst te doen. Dat blijkt uit een bevraging van Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel. "Deze bevraging toont hoe prangend het probleem in de zorg is", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

Zorgnet-Icuro heeft de afgelopen weken een bevraging gedaan bij de Vlaamse algemene ziekenhuizen en bij de woonzorgcentra. Ruim drie kwart van alle Vlaamse ziekenhuizen nam deel aan de bevraging. Bij de woonzorgcentra reageerden er 184 voorzieningen. En de resultaten zijn zorgwekkend.

Meer dan 8 op de 10 ziekenhuizen geven aan dat ze nu al bepaalde activiteiten afbouwen of dat in de nabije toekomst gaan doen. Ruim 80 procent geeft aan dat ze bedden gaan sluiten. Het gaat dan vooral om bedden op de diensten geriatrie, revalidatie, intensieve zorg en heelkunde.

De reden voor die afbouw en de sluitingen van bedden? Structureel personeelstekort. Twee jaar coronacrisis en een arbeidsmarkt in vuur en vlam, wegen door op de zorgsector. Vacatures raken niet ingevuld of personeel is langdurig afwezig. Er moet dringend worden ingegrepen, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro aan VRT NWS.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

In de helft van de ziekenhuizen worden momenteel interim-krachten en projectmedewerkers ingezet om de ergste noden te lenigen. "Projectmedewerkers zijn medewerkers die voor langere termijn op interim-basis werken", zegt Cloet. "Ze zijn veel duurder dan gewone interim- verpleegkundigen. Dat is geen oplossing op lange termijn."

Enkel werken aan de beeldvorming en de aantrekkelijkheid van het beroep zal onvoldoende zijn

"Deze bevraging toont hoe prangend het probleem van de schaarste aan medewerkers in de zorg is", zegt Cloet. "Helaas is het niet zomaar "oplosbaar". Elke sector in Vlaanderen schreeuwt om meer handen. Enkel werken aan de beeldvorming en de aantrekkelijkheid van het beroep zal onvoldoende zijn. We moeten dan ook bredere en structurele maatregelen nemen."

"We moeten bijvoorbeeld het aantal uren dat jobstudenten mogen presteren optrekken", suggereert Cloet. "Gepensioneerden die nog een steentje willen bijdragen, moeten dat flexibel kunnen doen, zonder dat ze daarvoor fiscaal bestraft worden. Tegelijk moeten er meer flexi-jobbers kunnen ingezet worden."

Woonzorgcentra

De problemen stellen zich ook bij de woonzorgcentra. Een kleine tiende van de woonzorgcentra neemt voorlopig geen nieuwe bewoners meer aan of overweegt uit personeelsgebrek een afdeling te sluiten. Sommige woonzorgcentra met uitbreidingsplannen bergen die tijdelijk op, omdat ze niet genoeg personeel denken te hebben.

Meest gelezen