Camping Benelux in La-Roche-en-Ardenne, bijna een jaar na de overstromingen.

Campinguitbater in La Roche, bijna een jaar na de overstromingen: "Terrein is volledig heraangelegd"

De voorbije weken konden we genieten van goed en zonnig weer, dat was bijna een jaar geleden wel even anders. Veel regen, forse buien, met als resultaat midden juli een "waterbom" in ons land. Meerdere mensen lieten het leven, ook de materiële schade was enorm. Ook bij de vele campings in de Ardennen. Zij hebben er alles aan gedaan om deze zomer weer toeristen te kunnen ontvangen.

Camping Benelux in La-Roche-en-Ardenne is een van de tientallen zwaar getroffen campings. "Alles was weggedreven, alles was kapot", zegt uitbater Filip Dewulf. "We hebben het terrein volledig moeten heraanleggen. Heelder vrachtwagens met aarde hebben we moeten aanvoeren." Ook de straten werden deze winter opnieuw aangelegd, er werden nieuwe elektriciteitsleidingen in de grond gelegd, er kwamen nieuwe stroomkasten, het zwembad werd opnieuw betegeld, het sanitair werd vernieuwd...

"We hebben een jaar lang hard gewerkt, wie hier nog nooit geweest was, merkt niets van wat er vorig jaar gebeurd is", zegt Carol Dewulf.

"Er zijn heel wat werken uitgevoerd die niet op de planning stonden. We hebben even de knop moeten omdraaien, maar het is ons gelukt," zegt Carol Dewulf.  "We mogen van geluk spreken dat we goed verzekerd waren, al krijg je daar nooit alles van terug. We hebben veel zelf kunnen doen, dat heeft in ons voordeel gespeeld."

De herstellingskosten lopen zeer hoog op, bovenop de bestaande investeringen. "En dan zie je dat je zaken die je drie maanden ervoor gekocht had, moet afbreken en opnieuw zetten. Intussen zijn die prijzen 20 tot 30 procent gestegen. Dat komt op een zeer slecht moment", zegt Filip Dewulf.

"De reservaties stromen binnen"

Toch zien de uitbaters met veel vertrouwen het nieuwe seizoen tegemoet. "De reservaties stromen binnen. Covid is bijna achter de rug, mensen hebben zin om op vakantie te gaan, mensen hebben zin om te kamperen", zegt Carol Dewulf. "We zijn er helemaal klaar voor, we hebben er zin in."

De campingsector rekent nu al op een bezetting tussen 60 en 80 procent. Dat cijfer is op het niveau van 2019, net voor corona dus, en kan nog stijgen door het mooie weer en lastminuteboekingen.

BEKIJK - "Zaken die je drie maand ervoor hebt aangekocht, moesten we opnieuw afbreken en opnieuw opbouwen", vertelt de campinguitbater in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen