Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Een dag Venetië bezoeken? Dan moet je vanaf 2023 toegang betalen

Dagjestoeristen die Venetië willen bezoeken zullen vanaf januari volgend jaar toegangsgeld moeten betalen om de historische stad te bezoeken. Met de maatregel wil het stadsbestuur een antwoord bieden op het massatoerisme waaronder Venetië lijdt, al is er van een beperking van bezoekers geen sprake. 

Wie vanaf 16 januari 2023 voor een dag Venetië wil bezoeken, zal zijn of haar portemonnee moeten opentrekken. Het stadsbestuur kondigde gisteren aan dat dagjestoeristen zich vanaf dan moeten aanmelden en toegang moeten betalen, “als eerste stad ter wereld”, volgens Simone Venturini van de stad. 

Afhankelijk van het moment van het jaar en hoelang op voorhand het bezoek gereserveerd is, varieert de prijs tussen drie en tien euro per persoon. Op piekmomenten of in het hoogseizoen betaal je dus veel meer dan op luwe(re) momenten.

Met een QR-code kan je bewijzen dat je een bezoek gereserveerd en betaald hebt. Wie betrapt wordt op geen entreegeld betaald te hebben, riskeert een boete van 300 euro.

Iedereen die niet in de stad overnacht, moet betalen, ook mensen die met een cruiseschip de stad bezoeken. Uitzonderingen zijn er voor andersvaliden en kinderen jongeren dan zes. 

Geen beperkingen

Dat Venetië de maatregel invoert om het aantal bezoekers in te perken, wees Venturini met klem van de hand. “We hebben het over aanmoedigingen en ontmoedigen”, zei Venturini, “en willen de wrijvingen tussen inwoners en toeristen verminderen.” De invoering van het toegangssysteem moet de stad helpen om bijvoorbeeld de bezetting van het openbaar vervoer en drukke toeristische plaatsen te plannen. 

De Venetianen moet je al lang niet meer vertellen dat de pracht van hun stad ook een keerzijde heeft. De voorbije decennia is het aantal inwoners in de historische stad flink gedaald tot 50.000 mensen terwijl miljoenen toeristen de stad bezoeken. In 2019, het laatste jaar voor de covid-beperking, kreeg Venetië 19 miljoen dagjesmensen over de vloer. Tijdens piekmomenten zijn er voor elke inwoner twee toeristen in het stadscentrum van amper vijf km². Het overgrote deel van die toeristen, vier op de vijf, zijn dagjesmensen.

Meest gelezen