Vera Pauw voor de start van de wedstrijd van het Ierse vrouwenelftal tegen Polen in februari van dit jaar.
Alberto SÃ Æ Ã Â¡enz Molina / SPP

Vera Pauw, pionier van Nederlandse vrouwenvoetbal, getuigt over verkrachting door coach: "Kan stilte niet langer delen"

Vera Pauw, een voormalige Nederlandse topvoetbalster en ex-bondscoach van het nationale vrouwenelftal, zegt dat ze als speelster verkracht is door een voetbalcoach die nadien een hoge functie kreeg bij de Nederlandse voetbalbond. Dat heeft ze bekendgemaakt op Twitter en in een interview met de Nederlandse krant NRC. Pauw heeft het over "systematisch seksueel misbruik, machtsmisbruik, pesterijen, intimidatie, isolatie en framing."

Na jaren van stilzwijgen komt Vera Pauw met haar verhaal van misbruik naar buiten op Twitter en bij NRC. Ze heeft bekendgemaakt dat ze tijdens haar carrière als speelster verkracht is door een voetbalcoach die nadien een topfunctie kreeg bij de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Later kwam daar nog misbruik bij door twee andere mannen die een functie bekleedden binnen het professionele voetbal.

Wie is Vera Pauw?

Vera Pauw (59) is een pionier van het professionele vrouwenvoetbal in Nederland. Ze speelde als verdediger bij meerdere Nederlandse clubs en was de eerste Nederlandse vrouw die voor een Italiaanse topclub speelde. Ze kwam ook 89 keer uit voor de Oranjevrouwen, het nationale vrouwenelftal. Na haar spelerscarrière werd Pauw bondscoach in Schotland, Nederland, Rusland en Zuid-Afrika. Ze hielp ook mee de Eredivisie voor vrouwen in Nederland uitbouwen. Momenteel is ze bondscoach in Ierland.

"35 jaar lang heb ik dit geheimgehouden voor de wereld, voor mijn familie, voor mijn ploeggenoten, voor mijn spelers, voor mijn collega's. En wat ik nu inzie, ook voor mezelf", schrijft ze in een lange boodschap op Twitter. "Zelfs zij die het dichtst bij mij staan, wisten er niets van af. Dit is het allermoeilijkste in mijn leven. Maar eindelijk ben ik klaar om voort te gaan en trots te te zijn op wie ik ben."

Pauw schrijft dat de drie mannen allemaal werkzaam waren binnen het Nederlandse voetbal op het moment van het misbruik. Ze heeft het over "systematisch seksueel misbruik, machtsmisbruik, pesterijen, intimidatie, isolatie en framing" waaraan ze werd blootgesteld "als speelster en als coach in het Nederlandse voetbal."

"Mijn verhaal is heel echt en heel waar"

Pauw probeerde de afgelopen jaren meermaals gehoor te krijgen bij de Nederlandse voetbalbond, "maar tevergeefs. Sommige mensen zouden mijn verkrachting en seksueel misbruik liever stilhouden dan mij de steun te geven die ik nodig heb door dit verhaal naar buiten te brengen. Ik kan die stilte niet langer delen." Ze heeft de zaak vijf keer aangekaart, maar kreeg telkens nul op het rekest. Daarop is ze naar de politie gestapt.

Sommige mensen zouden mijn verkrachting en seksueel misbruik liever stilhouden dan mij de steun te geven die ik nodig heb. Ik kan die stilte niet langer delen.

Vera Pauw

"Dat voelt al als het begin van het einde voor mij, maar ik voel dat er nog meer hartzeer zal volgen. Er kunnen verhalen over mijn vreselijke lot verschijnen in de media en ik weet dat er dingen tegen mij ingebracht zullen worden in een poging om mijn verhaal onderuit te halen. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij voor wat ik deed en voor wat ik heb nagelaten te doen."

"Geloof me, mijn verhaal is heel echt en heel waar. Ik weet dat dit publiek maken de schijnwerpers op mij zal zetten op een manier die ik nog nooit heb meegemaakt. Maar ik hoop ook dat andere speelsters en coaches die iets gelijkaardigs doormaakten, zich nu moedig genoeg zullen voelen om hun verhaal te delen."

Vera Pauw als bondscoach van Nederland in 2010.

KNVB: "Zeer geschokt"

De getuigenis van Vera Pauw maakt veel los in Nederland. De KNVB laat in een schriftelijke reactie aan NRC weten "zeer geschokt" te zijn. De Nederlandse voetbalbond erkent dat er "niet scherp genoeg gereageerd is op de signalen van Pauw op seksueel misbruik."

"Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact heeft op haar, en dat spijt ons", klinkt het. De bond wil naar eigen zeggen "alles zo snel mogelijk maar wel uitermate zorgvuldig" intern en met Pauw bespreken. "Zodat we acties kunnen uitzetten. Ook met het oog op herstelbemiddeling."

Oud-trainer herkent zich in getuigenis Pauw: "Niets ging zonder wederzijds goedvinden"

De 73-jarige oud-voetbaltrainer en voormalige technisch directeur van FC Utrecht Piet Buter, vermoedt dat hij de man is waarop Pauw doelt. Hij erkent dat hij in de jaren tachtig kortstondig een affaire met Pauw heeft gehad, maar stelt in het AD dat er van verkrachting "absoluut geen sprake" is geweest. 

"Dit komt voor mij en mijn gezin als een donderslag bij een heldere hemel", aldus Buter in het AD. "Als ik iemand pijn heb gedaan, dan spijt me dat enorm. Maar wat ik nu allemaal hoor... Dit kán gewoon niet waar zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Dat weet mijn gezin, dat weten mijn vrienden en kennissen. Ik ben echt totaal verbijsterd."

Buter zegt zich niet tot in detail te kunnen herinneren wat er tussen hem en Pauw is gebeurd in de jaren tachtig, "omdat het zo ontzettend lang geleden is. Maar één ding weet ik honderdduizend procent zeker: helemaal niets heeft er plaatsgevonden zónder wederzijds goedvinden."

"Ik voel me niet meer schuldig"

Pauw zegt in NRC dat ze vooral opgelucht is nu. "Ik had meteen naar buiten moeten treden over de verkrachting. Ik schaam me niet meer en ik voel me niet meer schuldig", zegt ze. "Ik wil dat mensen weten wat er is gebeurd en begrijpen wie ik echt ben, zodat ik weer kan leven in vrijheid."

Meest gelezen