Radio 2

Gent heeft spijt van "Mag ik je peuken"-campagne: "Waren blind voor trauma's van slachtoffers straatintimidatie"

De slogan "Mag ik je peuken" zal niet meer te zien zijn in het straatbeeld van Gent. Dat belooft schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) op zijn instagrampagina. De campagne werd eind vorig jaar gelanceerd in de strijd tegen rondslingerende sigarettenpeuken, maar kreeg kritiek vanuit de slachtoffers van straatintimidatie vanwege de dubbele betekenis van peuken.

"Ik botste op een blinde vlek. Iedereen heeft ze, ook ik. Het kroop onder mijn huid, ik schreef er een kort stukje over", zo begint het statement van de Gentse schepen Bram Van Braeckevelt. Hij reageert op de kritiek die er kwam naar aanleiding van de campagne "Mag ik je peuken" die rokers moest aanspreken om hun peuk in een vuilnisbak te deponeren. 

De campagne was ludiek bedoeld, maar haalde trauma's boven bij slachtoffers van straatintimidatie. In een opiniestuk in De Standaard werd het "Een mes in de rug voor de vele Gentse slachtoffers van seksueel geweld, waarvoor de stad zo vaak in opspraak kwam afgelopen najaar", genoemd.

"Ik las in mijn mailbox élke getuigenis van mensen die oude trauma’s weer naar boven voelden komen", reageert Van Braeckevelt op Instagram. "Zelf voel ik me veilig op straat, dat geluk en voorrecht heb ik. Maar net dat heeft er mee voor gezorgd dat ik een blinde vlek heb, en een gevolg van deze campagne onvoldoende heb ingeschat. Dat inzicht is onder mijn huid gekropen", geeft Van Braeckevelt toe."

Ik hoorde hoe er iemand op een avond met zo'n 'peuken'-bord achtervolgd werd op straat

Schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

Nooit meer opnieuw

Helaas vonden ook een aantal incidenten plaats net vanwege het opschrift. "Ik hoorde hoe er iemand op een avond met zo’n ‘peuken’-bord achtervolgd werd op straat. Dat keur ik helemaal af."

"De impact van deze campagne op slachtoffers van intimidatie en ander ongewenst gedrag is reëel. In hun belang zou ik deze campagne niet meer opnieuw zo aanpakken. Volgende keer zoeken we een andere manier, beloofd." Als we enkel naar het aantal op de grond gedumpte peuken kijken, bleek de campagne zijn doel bereikt te hebben. "Maar zou ik ze opnieuw op die manier lanceren? Neen", besluit Van Braeckevelt.

kasto80

Meest gelezen