Stad Brugge

Musea Brugge benoemd tot "cultureel-erfgoedinstelling": door grote collectie van internationaal niveau

De Vlaamse regering heeft Musea Brugge benoemd tot cultureel-erfgoedinstelling. Na M HKA, in Antwerpen, en het Gentse KMSKA is Musea Brugge het derde instituut dat de erkenning krijgt. Het museum krijgt die erkenning vanwege haar ruime collectie en de werking op internationaal niveau. De erkenning als cultureel-erfgoedinstelling geldt voor onbepaalde duur en staat los van subsidiëring.

Culturele instellingen met een belangrijke symboolwaarde kunnen van de Vlaamse overheid een erkenning krijgen als cultureel-erfgoedinstelling. Vorig jaar werd Musea Brugge als kandidaat geselecteerd. Een internationale aanduidingscommissie, voorgezeten door professor Kunstgeschiedenis Barbara Baert, beoordeelde de aanvraagdossiers van de kandidaten. Musea Brugge kon de jury overtuigen door de ruime museumcollectie, de internationale uitstraling en het collectie- en publieksbeleid. 

De titel is voor altijd, maar is eerder symbolisch. Er komen geen extra subsidies aan te pas. Vandaag werd het certificaat door minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) aan de directie van Musea Brugge overhandigd in het Arentshuis, één van de 13 locaties van Musea Brugge. "Ik ben overtuigd dat het museum een voorbeeldrol kan opnemen voor het Vlaamse cultureel-erfgoedveld", reageerde hij achteraf. "Bij mijn vele internationale contacten merk ik dat Brugge een haast magische naam heeft."

Die erkenning toont aan hoe belangrijk de Brugse musea zijn voor Brugge, maar ook voor Vlaanderen en zelfs de wereld
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V)

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is enorm trots op die erkenning. "Het is een ongelooflijke eer voor Brugge en toont aan hoe belangrijk de Brugse musea zijn voor Brugge, maar ook voor Vlaanderen en zelfs de wereld." Daar gaat schepen voor Cultuur Nico Blontrock mee akkoord: "We zijn zeer blij, maar dat wil niet zeggen dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. We moeten onszelf blijven heruitvinden en een museumorganisatie van de 21ste eeuw zijn. De maatschappij verandert, en wij evolueren mee."

Wie of wat is Musea Brugge?

Musea Brugge is de museumgroep achter 13 Brugse stedelijke musea en monumenten.  In totaal is de collectie goed voor meer dan 70.000 objecten. Dat gaat van Vlaamse primitieven tot actuele kunsten, van de klassieke schone kunsten tot archeologische vondsten, meubelen, zilver, wandtapijten, folklore, poëzie ...

musea Brugge

Meest gelezen