Radio 2

Eerste Panamarenko-tentoonstelling sinds zijn overlijden: "Dromen over vliegen met vliegtuiggeluiden op de achtergrond"

In Koksijde opent een nieuwe tentoonstelling met exclusieve werken van Panamarenko haar deuren. De expo "Come Fly With Me" vertelt hoe Panamarenko vorm gaf aan zijn verlangen om het wonder van het vliegen te doorgronden. Er zijn in totaal 11 werken en enkele tekeningen van de kunstenaar te zien.

De expo "Come Fly With Me" daagt de bezoeker uit om mee te vertrekken op een denkbeeldige reis. "Hij biedt ons een wereld aan, die wij niet kunnen bedenken", reageert Philippe Van Cauteren, die samen met kunsthistoricus Jo Coucke de tentoonstelling samenstelde. "In deze administratieve kille wereld, is het nodig dat we af en toe eens iets durven te verbeelden. Panamarenko wijst ons hier de weg. Het geniale zit hem in het feit dat de kunstenaar de kwetsbaarheid omringt. Hij probeert onze rationele wereld te ontrationaliseren, dat doet hij met zijn handen."

"Het is niet zo simpel om een tentoonstelling van Panamarenko te organiseren", reageert zijn weduwe Eveline Hoorens. Het is de eerste tentoonstelling sinds zijn overlijden drie jaar geleden. "Zijn werken zitten zowel bij verzamelaars, als bij musea. Het kost ook enorm veel geld want sommige van zijn werken zijn ondertussen tot 50 jaar oud en zeer fragiel. Die moeten stuk voor stuk verzekerd worden", verklaart Hoorens.

Unieke werken

Kunstencentrum Ten Bogaerde ligt recht tegenover een vliegclub, die niet toevallig vandaag oefeningen houdt. Volgens Van Cauteren is het dus de ideale plaats en dag om hem te eren. "Nu kan je zijn werken zien, terwijl je het geluid van de vliegtuigen hoort. We wilden kunstwerken brengen die zelden of nooit te zien zijn geweest. Deze expo laat de bezoekers Panamarenko opnieuw ontdekken. We willen dat de bezoeker echt in het hoofd van de kunstenaar kan kijken. Dat was niet simpel."

Maar volgens zijn weduwe Eveline Hoorens is dat zeker gelukt. "Het is geen grote tentoonstelling, maar de werken die er staan zijn heel uniek, er is er telkens maar eentje van. Sommige stukken zijn ook tot vijf meter groot en nemen enorm veel plaats in beslag. Die worden dan vervoerd in gigantische kisten. Dat is niet zoals een schilderijtje dat je oprolt natuurlijk."

De tentoonstelling loopt nog tot 8 januari 2023. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Koksijde.

Radio 2
Radio 2
Radio 2

Meest gelezen