Oekraïense troepen aan het oostelijke front
AFP or licensors

Hevige strijd om strategisch belangrijke stad Lisitsjansk in oosten van Oekraïne

In Oekraïne zijn zware gevechten aan de gang bij de oostelijke stad Lisitsjansk. Het gaat om de laatste stad in de provincie Loegansk die nog in handen is van het Oekraïense leger. Als de stad valt, komt Rusland opnieuw een stap dichter bij de volledige verovering van de Donbas-regio.

De pro-Russische separatisten in de regio, die meevechten met het Russische leger, claimden eerder vandaag dat ze Lisitsjansk volledig omsingeld hebben. Het Oekraïense leger ontkent dat en benadrukt dat de stad nog steeds in Oekraïense handen is. Ze erkennen wel dat de situatie in Lisitsjansk "moeilijk" is. 

De stad wordt zwaar bestookt door Russische artillerie en volgens pro-Russische separatisten wordt er intussen ook in de straten gevochten. Dat is niet bevestigd door Oekraïne of onafhankelijke waarnemers. Wat de situatie op het terrein precies is, valt moeilijk te verifiëren. Wel is het duidelijk dat de pro-Russische troepen en het Russische leger de aanvallen hebben opgevoerd de laatste dagen.

Lisitsjansk is het nieuwe doelwit voor Rusland, na de verovering vorige week van het nabijgelegen Severodonetsk. Als de stad valt, hebben de Russen alle grote steden in de provincie Loegansk in handen. De verovering van de volledige Donbas, die bestaat uit de provincies Loegansk en Donetsk, komt dan weer een stap dichterbij. 

Rusland heeft de laatste weken traag maar zeker vooruitgang geboekt in het oosten. De Oekraïeners hopen dat de levering van gesofisticeerde westerse wapens op termijn het tij kan keren.

Net zoals de voorbije dagen zijn ook doelwitten in andere Oekraïense steden, zoals Mykolaiv en Charkov, bestookt door Russische raketten. Al zijn er voorlopig geen meldingen van slachtoffers. Gisteren nog kwamen ruim 20 burgers om het leven bij raketaanvallen in de buurt van de havenstad Odessa.

Wit-Rusland beschuldigt Oekraïne van raketaanvallen

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko beschuldigt Oekraïne vanavond ervan raketten te hebben afgevuurd op Wit-Rusland. De luchtafweersystemen in het land zouden die raketten hebben onderschept. Bewijs voor die claim gaf hij niet. Wit-Rusland is een belangrijke bondgenoot van Rusland. Loekasjenko herhaalde wel dat Wit-Rusland niet van plan is om in Oekraïne te gaan vechten.

Meest gelezen