Archieffoto van de Wetstraat
© Zoonar/W.Roelandt - portal.belgaimage.be

Kernkabinet uiteen zonder akkoord over pensioenhervorming

Het kernkabinet over de pensioenhervorming is afgelopen. De federale topministers zijn door alle voorstellen gegaan en hebben die "technisch verfijnd", klinkt het in de omgeving van de premier. Een akkoord zat er nog niet in. Wellicht wordt maandagavond verder vergaderd.

Het kernkabinet zat sinds 9 uur samen over de plannen om de pensioenen te hervormen. Daarbij liggen vier elementen op tafel: de voorwaarden om toegang te krijgen tot het minimumpensioen, een herinvoering van de pensioenbonus, een systeem van deeltijds pensioen en maatregelen om de pensioenrechten van vrouwen - die vaker dan mannen deeltijds hebben gewerkt - te versterken.

Een akkoord zat er nog niet in. Vanwege agendaredenen gingen de federale topministers iets voor 13.30 uur al uiteen.

Wel zijn alle voorstellen besproken en technisch verfijnd, waardoor de interkabinettenwerkgroepen opnieuw aan de slag kunnen, klinkt het op het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD). Als die werkzaamheden ver genoeg gevorderd zijn, wordt er maandagavond mogelijk verder vergaderd. De Croo gaf eerder al te kennen dat de hervorming bij voorkeur tegen het zomerreces, dat op 21 juli start, afgeklopt moet zijn.

Ook minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) schaart zich achter die timing. Voor het reces moet de tekst al voor een eerste keer op de ministerraad zijn besproken, zegt zij. Volgens de PS-minister verliep de vergadering van vandaag "in een constructief klimaat". 

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) legt vooral het aspect betaalbaarheid op tafel. "Dat is belangrijk als we de mensen die heel hun leven hard gewerkt hebben een pensioen willen beloven", zegt ze. Volgens De Bleeker heeft de regering het Planbureau nu gevraagd om te berekenen wat het effect van verschillende maatregelen is op korte en lange termijn.

BEKIJK - Journalist Michaël Van Droogenbroek legde in "Het journaal" van 13 uur uit wat er voor ligt in het pensioenplan

Videospeler inladen...

Meest gelezen