Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Batterij hits, gezongen door de frontman in bloot bovenlijf, met een politieke boodschap: drie redenen waarom Imagine Dragons een memorabele show speelde

Na twee headliners met stevig gitaarwerk - Pearl Jam en Metallica - is het aan Imagine Dragons om de Werchterwei de derde festivalnacht in te sturen. En dat doet de Amerikaanse groep met opvallend veel radiohits, en alle visuele toeters en bellen die je maar kan bedenken. Aangepaste schermbeelden, rook, confetti, en vuurwerk, dat laatste weliswaar op kleinere schaal dan Metallica. Maar Imagine Dragons weet hoe een groot publiek te entertainen.

© Jokko - Stubru
© Nathan Dobbelaere

Reken daar nog frontman Dan Reynolds bij, die zijn visgraattopje snel inruilt voor een ontbloot bovenlijf, en bijna het hele concert lang op de catwalk blijft staan om zo veel mogelijk contact te maken met de festivalgangers. Resultaat: een dolenthousiast publiek, dat tot diep in de wei meezingt. "Vanavond vieren we het leven, en alles wat het leven te bieden heeft", klinkt het. "Want het zijn twee lange coronajaren geweest."

© Jokko - Stubru

In de tweede helft van het concert volgt een opvallend politiek statement: Imagine Dragons draagt hun Werchtershow op aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. "Want we zijn jullie niet vergeten", aldus zanger Dan Reynolds, die een Oekraïense vlag rond zijn schouders slaat, en ermee boven zijn hoofd zwaait tijdens de cover van klassieker "Forever young" van Alphaville.

Het slotakkoord is ook voor frontman Dan Reynolds, die solo achter de piano een gevoelige versie mag inzetten van "Radioactive". Het nummer barst later nog open, meezingen wordt luidkeels meebrullen in quasi alle regionen op de festivalwei. "Op dit grote podium mogen spelen, voor zo'n publiek: dat overtreft al onze dromen en verwachtingen", klinkt het nog. 

© Jokko - Stubru

Ja, de Måneskin-mania bestaat, ook op Rock Werchter

Het loopt in de namiddag storm voor Songfestivalfenomeen Måneskin. Ze bevestigen hun status van publiekstrekker probleemloos. Resultaat: véél gegil, en enkele jonge stagedivers. De decibels gaan alleen maar de hoogte in wanneer de drie mannelijke groepsleden bijna meteen hun bovenkledij uitspelen. 

Wat de gemoederen nog meer verhit, is de korte boodschap van zanger Damiano in het Nederlands. Een simpel maar duidelijk "jij kunt me krijgen". Menig festivalganger denkt er duidelijk hetzelfde over. Het is geen toeval dat Damiano net die zin afvuurt op het publiek. Hij kreeg die boodschap aangeleerd bij Stubru, van Eva De Roo. Als leukigheidje om het Belgische publiek mee te plezieren, en dat is meer dan gelukt.

De meest enthousiaste Måneskin-fans worden tijdens het slotnummer uitgenodigd op het podium. Een feestende meute als levend decor, inclusief groepsfoto, sluit het concert mee af. Een onvergetelijk moment voor de erg jonge festivalgangers die hun idolen nog snel even proberen te knuffelen of aan te raken.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Iets te stevig feestje voor Goldband: 10 weken gips voor zanger door hielbotbreuk na sprong van podium

De eer om de derde festivaldag te openen is voor de Nederlandse groep Goldband. Drie voormalige stukadoors die de sprong richting muzikale carrière gewaagd hebben. Hun achtergrond in de bouw verklaart de stellingen en ladders als "decor". Opvallend: Goldband speelt deze zomer ook nog op Tomorrowland en Pukkelpop.

Goldband brengt Nederlandstalige dansmuziek, die balanceert op de grens tussen cool en kitsch. Blinkende joggings (waar de bovenstukken opvallend snel van verdwijnen), nektapijten, tattoo's en boysbandachtige danspasjes: je moet er geen tekening bij maken dat die combinatie ondanks het vroege middaguur veel volk op de been brengt. Festivalgangers die zin hebben in een stevig feestje, en dat krijgen ze ook.

Voor zanger Boaz loopt dat feestgedruis niet helemaal goed af. Een ongecontroleerde sprong van het podium levert hem een hielbeenbreuk op. "Ik dacht stoer te springen, maar ik ben op betonnen platen geland. Dat moet je dus niet doen. Mijn voet voelt behoorlijk naar de kloten." 

Waardoor Boaz het eerstvolgende nummer liggend zingt, terwijl de hulpverleners erbij gehaald worden. Boaz zal het optreden wel afwerken, grotendeels zittend op een stoel, al kunnen er al hinkelend nog enkele danspassen af. Nadien wordt hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Het verdict: 10 weken gips.

BEKIJK - De rest van Goldband vertelt hoe het met Boaz gaat, en hoe ze hun show op Rock Werchter hebben ervaren:

Videospeler inladen...
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Goldband wisselt pure uitbundigheid af met emotionele momenten, zoals bij "Dit is voor jou". Dat nummer wordt - ondanks de stevige ninetiesbeat - een ode van zanger Milo aan zijn moeder "die daarboven is". Hij roept iedereen in het publiek op om te denken aan iemand die er niet meer is. Waarop Milo zijn vader en tante Karin opzoekt en hen een dikke knuffel geeft. Ruwe bolsters met een gouden hart, de mannen van Goldband. "Konden we dit maar elke dag doen, hier optreden", is hun conclusie.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Twenty One Pilots verkent alle hoeken van het festivalterrein, tot de grote schermen en het publiek toe

Waarom jezelf als band beperken tot het festivalpodium, dacht Twenty One Pilots. Frontman Tyler Joseph haalt halsbrekende stunts uit, door onbeveiligd in de toren te klimmen, naast het grote scherm aan de rechterkant van het hoofdpodium. Om daarna rechtstaand, van bovenop die stelling doodleuk verder te zingen. 

© Jokko - Stubru

Ook drummer Josh Dun zocht andere oorden op: zijn drumstel werd tijdelijk op een houten plank, in de voorste regionen voor de Main Stage gelegd. Daar drumde hij een nummertje, letterlijk op handen gedragen door zijn publiek. Onderstaande video is gemaakt door een festivalganger die het vlak voor zijn ogen zag gebeuren.

Yong Yello deelt zijn eerste keer Rock Werchter met zijn muzikale vriend Glints: "Overweldigend"

Nog een Belgisch debuut op Rock Werchter dit jaar: Yong Yello speelde vanmiddag voor een volle Klub C. Maar hij stond donderdag al voor de allereerste keer héél even op een Werchterpodium. Toen dook hij aan het einde van het concert van zijn goede vriend en collega Glints op. "Heerlijk om dit samen te beleven. En om na 2 jaar coronacrisis eindelijk voor zo veel volk te mogen spelen", vertelt Yello na zijn show.

Videospeler inladen...

Hoe was het voor Charlotte Adigéry en Bolis Pupul om last minute in te vallen voor Clairo op Rock Werchter? "Niet gewend aan zo'n groot publiek"

Editie 2022 van Rock Werchter draagt een coronastempel, want er is al wat geschoven in de programmatie, om last minute-annulaties van artiesten op te vangen. En zo zijn Charlotte Adigéry en Bolis Pupul deze namiddag in Klub C beland, om Clairo te vervangen. En dat na een lange tournee, met onder meer een show op Glastonbury.

"En toch: dit was onbeschrijfelijk. Al had ik geen verwachtingen, omdat we uiteindelijk een artiest kwamen vervangen. En misschien zou een deel van het publiek dan iets anders verwachten. Maar de energie was fantastisch, vertelt Charlotte Adigéry bij Studio Brussel. "Het was zoals een show in de AB, maar dan nog beter en groter."

"Stress hadden we eigenlijk niet voor die invalbeurt, en onze eerste show op Werchter samen, tot we van onze tourmanager hoorden voor hoe veel volk we zouden spelen. Dit zijn we absoluut niet gewend", vult Bolis Pupul aan. "Maar wat een droom."

Videospeler inladen...

Opvallend: het abortus-statement van Yungblud

Britse branie, dat is rocker Yungblud. Behalve de wei van Werchter op stelten zetten - tot bloedens toe, want hij verwondt zijn knie - doet hij aan het einde van zijn optreden ook een opvallend statement over de abortuswetgeving in de VS. Nadat het Hooggerechtshof het landelijk recht op abortus heeft geschrapt, mag elke staat nu zijn eigen regelgeving hierover bepalen. Absurd, vindt Yungblud.

"Ik vraag respect voor iedereen met een baarmoeder: laat iedereen zelf zijn beslissingen daarover maken", schreeuwt hij uit. Waarop hij het publiek oproept om massaal hun middenvinger op te steken richting Amerikaanse politiek.

© Jokko - Stubru

Sluiten Red Hot Chili Peppers morgenavond Rock Werchter af of niet? "We spelen", zegt drummer, die in Brussel is

Zal de Amerikaanse groep Red Hot Chili Peppers Rock Werchter 2022 morgenavond afsluiten of niet? De onduidelijkheid daarover blijft duren. De Peppers staan nog steeds op de affiche. De organisatie van Rock Werchter laat weten dat ze nog steeds wachten op officieel nieuws.

Maar Chad Smith, de drummer van Red Hot Chili Peppers, is alvast gespot in Brussel, waar hij aan een oplettende man die hem had herkend, vertelde dat ze wel degelijk op Werchter zullen spelen. Wachten op officiële bevestiging van dat nieuws.

Meer weten? Lees dit artikel, over Dimitri's ontmoeting met de Peppers-drummer:

"Yello! Yello!": Antwerpse rapper Yong Yello overdonderd door naam die continu gescandeerd wordt

Heel wat jonge, Belgische artiesten spelen na twee jaar coronacrisis voor het eerst op Rock Werchter. Ook voor de Antwerpse rapper Yong Yello was het zijn vuurdoop, vanmiddag in de Klub C. 

Eentje met een bijzonder warme ontvangst, want nog voor hij opduikt op het podium wordt zijn voornaam luidkeels gescandeerd. Iets wat tussen de nummers door blijft gebeuren, tot Yello's eigen grote verbazing. Sommige festivalgangers hebben zelfs zijn artiestennaam op hun blote borstkas geschreven. "Amai, jullie zijn met veel", klinkt het. "Ik ga niet zagen over corona, maar we hebben hier zó lang op gewacht."

Ik ga niet zagen over corona, maar we hebben hier zo lang op gewacht!

Yong Yello heeft een sectie blazers bij, waarmee we ook de eerste dwarsfluit op Rock Werchter 2022 spotten. Zijn korte set van een halfuur start met een video, achter hem op het grote scherm. Die zet meteen de toon voor een optreden waarin Yong Yello al zijn emoties in zijn doorleefde teksten steekt. Teksten die luidkeels worden meegezongen, zeker bij afsluiter "Luchtkasteel". "Als het kon, dan zou ik de hele dag voor jullie spelen", besluit een emotionele Yong Yello. 

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru