Videospeler inladen...

Spanjaarden op straat uit protest na drama van Melilla

In verschillende Spaanse steden is geprotesteerd naar aanleiding van het drama, vorige week, in Melilla, de Spaanse exclave in Marokko. Minstens 23 migranten kwamen om het leven toen ze via Melilla Europa wilden binnenkomen. Met de demonstraties willen de betogers de migratiepolitiek en geweld bij de grens aanklagen. Het Spaanse gerecht heeft een onderzoek geopend naar wat er juist gebeurd is.

Onder de slogan "Las Vidas Negras Importan" (Zwarte levens tellen mee) kwamen duizenden betogers samen in verschillende Spaanse steden, zoals Madrid, Barcelona en San Sebastian. Ook in Melilla zelf kwamen manifestanten de straat op. De betogers droegen plakkaten met zich met slogans als "grenzen doden" en "niemand is illegaal". Ze willen daarmee de migratiepolitiek "en het politiegeweld en de militarisering van de grenzen die daarmee samengaan" aanklagen.

Vorige week vrijdag vielen er zeker 23 doden toen een grote groep van wel 2000 migranten de grenshekken bij Melilla bestormden. Op die manier hoopten ze Spanje en dus de Europese Unie binnen te geraken. Volgens Marokko ontstond er paniek in het gedrum met alle tragische gevolgen van dien. Mensenrechtengroeperingen betwisten de cijfers, die volgens hen veel hoger liggen. Zij spreken over minstens 37 doden, het hoogste cijfer ooit aan die grens.

Videobeelden van het drama lokten grote verontwaardiging uit. Op beelden is te zien hoe Marokkaanse politieagenten geen vinger uitsteken, terwijl tientallen migranten op de grond liggen, sommigen bewusteloos en bloedend. Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, sprak op twitter al zijn afschuw uit over wat er gebeurd is: 

Intussen heeft het Spaanse gerecht een onderzoek aangekondigd  om "op te helderen wat er juist gebeurd is" aan de grens bij Melilla.

Ook in de Marokkaanse hoofdstad Rabat was er kleinschalig protest. Daar eisten de demonstranten dat Marokko 'stopt met de politie-agent van de Europese Unie te spelen'. Spanje betaalt veel geld aan Marokko om de grens bij Melilla en Ceuta (een andere exclave) te bewaken. Melilla en Ceuta zijn Spaans grondgebied die in het noorden van Marokko liggen en daardoor een geliefd doel van Afrikaanse migranten. Via die weg hopen ze Spanje en de Europese Unie te bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. 

Meest gelezen