Meevaller voor universiteit Maastricht: 2 jaar na cyberaanval is deel van losgeld terug (en het is dubbel zoveel waard) 

"Noem het een geluk bij een heel groot ongeluk", zo vat de woordvoerder van de universiteit van Maastricht het samen. Het Nederlandse gerecht is er namelijk in geslaagd om een deel van het losgeld te recupereren dat de universiteit eind 2019 betaalde aan hackers. En die cryptomunten zijn nu een stuk meer waard dan destijds. 

Kerstavond 2019: het computersysteem van de universiteit van Maastricht wordt grotendeels platgelegd door hackers die de servers blokkeren met "gijzelsoftware". Onderzoekers en studenten kunnen niet meer aan hun gegevens, tenzij de universiteit zo'n 200.000 euro "losgeld" zou betalen in bitcoins. "Dat was een duivels dilemma. Met pijn in het hart en in de buik hebben we destijds uiteindelijk toch dat losgeld betaald, anders zaten we nog maanden in de puree", vertelt woordvoerder Koen Augustijn aan VRT NWS.

De universiteit schakelde wel meteen de politie in en de Nederlandse justitie ging ook direct aan de slag met de zaak. "Al bij het betalen van het losgeld deden ze sporenonderzoek. Met een positief resultaat in zoverre dat zij nu een deel van het losgeld hebben teruggevonden", aldus Augustijn. 

Het cybercrimeteam van de politie Limburg kwam inderdaad een deel van het betaalde losgeld op het spoor, bij een Oekraïense witwasser. Die man is vorig jaar in naam van de Nederlandse politie en het openbaar ministerie verhoord in Oekraïne en de cryptomunten die op zijn account gevonden zijn, werden in beslag genomen.

En wat blijkt: de cryptomunten zijn nu een stuk meer waard dan op het moment dat de universiteit het losgeld betaalde. "De politie en het openbaar ministerie hebben het omgezet in reguliere valuta en het vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 500.000 euro", laat de woordvoerder van de universiteit weten. De hackers zelf zijn nog niet gevat, blijkt uit een reconstructie van de Nederlandse krant de Volkskrant. "Het onderzoek gaat dus verder", laat de politie van Limburg aan onze redactie weten.

Fonds voor studenten in nood

Het geld staat op dit moment nog niet op de rekening van de universiteit. Daarvoor moeten eerst nog een aantal juridische stappen worden gezet, klinkt het. Maar het bestuur heeft wel al plannen. "We moeten het nog precies uitwerken, maar het college heeft besloten om het geld onder te brengen in een fonds voor studenten in nood. De afgelopen jaren, zeker met corona, hebben we gezien dat een deel van de studenten echt wel tot een kwetsbare groep behoort, niet alleen qua studievoortgang, maar ook financieel."

Dat de cryptomunten nu zoveel meer waard zijn is dan ook een "heel prettige bijkomstigheid". "Maar zo'n cyberaanval wens je echt niemand toe, het is echt rampzalig", benadrukt universiteitswoordvoerder Koen Augustijn. Van echte "winst" wil hij dan ook niet spreken. "Naast het losgeld dat we betaald hebben, zijn we aan alle werkzaamheden om en rond de aanval meer kwijt geweest dan het bedrag dat nu terugkomt."

Meest gelezen