Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Chauffeur van truck met dode migranten in Texas wist niet af van kapotte airco"

De vermoedelijke bestuurder van de vrachtwagen in de Amerikaanse staat Texas, waarin begin deze week 53 migranten stierven door oververhitting, wist niet dat de airconditioning niet meer werkte. Een helper van de man heeft dat gezegd tegen een informant van de Amerikaanse immigratiedienst ICE en de lokale politie, zo blijkt uit federale rechtbankpapieren. Het is het dodelijkste ongeluk rond mensensmokkel uit de Amerikaanse geschiedenis.

De vrachtwagen met tientallen lichamen in werd maandag gevonden op een verlaten plaats in de buitenwijken van de grootstad San Antonio. De temperatuur in de vrachtwagen was opgelopen tot zo'n 40 graden.

De politie vond de bestuurder in de buurt van de vrachtwagen, schuilend in de bosjes. De bestuurder, Homero Zamorano, deed eerst alsof hij een van de overlevende slachtoffers was. Maar uit onder meer bewakingsbeelden van aan de grensovergang tussen Mexico en de Verenigde Staten, in Laredo, bleek dat de 45-jarige Zamorano niet een slachtoffer, maar de vermoedelijke bestuurder was. De man werd maandag opgepakt, volgens een Amerikaans overheidsfunctionaris. 

De bestuurder heeft ook een vermeende handlanger, Christian Martínez. Volgens de overheidsfunctionaris stuurden ze sms-berichten naar elkaar voor en nadat de politie de vrachtwagen had gevonden.  

Martínez zou verklaard hebben dat "de chauffeur niet wist dat de airconditioning was gestopt met werken en dat dit de reden was waarom de mensen stierven". Beide mannen worden beschuldigd van mensensmokkel met de dood tot gevolg.

Uit de gerechtelijke documenten blijkt dat de bestuurder en Martínez zich slechts enkele meters van elkaar bevonden toen het sms-gesprek plaatsvond. Beide verdachten riskeren de doodstraf als ze schuldig worden bevonden.

De twee andere opgepakte verdachten zijn Juan Claudio D'Luna-Méndez en Francisco D'Luna-Bilbao. Ze worden beschuldigd van vuurwapenbezit en illegaal verblijf in de VS. De mannen zijn allebei Mexicaanse staatsburgers.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

67 of 64 slachtoffers in vrachtwagen

Verschillende kinderen, die in de vrachtwagen werden gevonden, worden nog steeds behandeld in een ziekenhuis. Maar er is nog steeds onduidelijkheid over het exacte aantal slachtoffers dat in de vrachtwagen aanwezig was. Volgens de Mexicaanse autoriteiten zaten er in totaal 67 migranten in de vrachtwagen, volgens de autoriteiten in San Antonio gaat het om 64 migranten.

Van de 53 dodelijke slachtoffers zijn er zes geïdentificeerd, er zijn 42 "potentiële identificaties" en vijf mensen zijn nog steeds niet geïdentificeerd, zei het medisch onderzoeksinstituut van Bexar County.

De slachtoffers zijn migranten, die vermoedelijk vanuit Mexico over de grens waren gesmokkeld. San Antonio ligt namelijk op zo’n 250 kilometer van de Mexicaanse grens. De slachtoffers waren afkomstig uit Mexico, Honduras, El Salvador en Guatemala.

Het is het dodelijkste ongeluk rond mensensmokkel uit de Amerikaanse geschiedenis. 

Mensensmokkel is een belangrijke industrie langs de grens tussen de VS en Mexico. In mei werd er een recordaantal van 239.000 migranten aangehouden die vanuit Mexico de VS binnenkwamen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen